Precies acht jaar na de verdwijning van Elisa Lam heb ik Crime Scene: Vanishing at the Cecil Hotel gekeken. De Ted Bundy docu van dezelfde makers heb ik met moeite gekeken, dus ik hoopte op meer. Ik heb vaak met dit soort Amerikaanse productie dat het 80% sensatie is en 20% verhaal. Geldt dat ook voor Vanishing at the Cecil Hotel? Dat lees je in deze review. Spoilers ahead!
Wat is het verhaal van ‘Vanishing at the Cecil Hotel’?
En wie is Elisa Lam?
Crime Scene: Vanishing at the Cecil Hotel gaat over de verdwijning van de Canadese Elisa Lam. Ze ging in haar eentje op vakantie naar Los Angeles en is nooit meer thuisgekomen. Ze blijkt het hotel nooit te hebben verlaten en is in een watertank van Cecil Hotel geëindigd. Haar verhaal wens je niemand toe.
Wat ging er aan Elisa’s verdwijning vooraf?
Ik bespaar je even een seizoen aan sensatiezoekers en conspiracies. Wat Elisa heeft doorgemaakt is vreselijk, maar er gaat geen corruptie of duistere magie aan vooraf. Ze had hoogstwaarschijnlijk last van een heftige bipolaire stoornis en is daardoor verongelukt. Waar komen al die verhalen en extra uren documentaire materiaal dan vandaan? Een van de elementen die deze docu heeft geïnspireerd, zijn de laatste momenten dat Elisa levend is gezien: the elevator video. Het is een creepy en verwarrende video, maar alles is te verklaren. Elisa zorgt er zelf voor dat de lift niet vertrekt en ze heeft hoogstwaarschijnlijk een episode, waardoor het lijkt alsof ze met mensen buiten het beeld of met spoken communiceert. Daarnaast blijf je je tot op het laatste moment afvragen: hoe kan het dat ze verdronken is in een afgesloten ruimte? Maar de ruimte bleek helemaal niet afgesloten te zijn… Miscommunicatie. Verder zitten er een heleboel ‘red herrings’ en bijsporen in de docu die er niet in hadden gehoeven.
Wat maakt deze ‘vanishing’ zo intrigerend en gruwelijk?
De historie van het Cecil Hotel maakt dit verhaal nog heftiger dan het is. Er zijn moorden gepleegd, zelfmoorden, drugdeals, mishandelingen, verkrachtingen en zelfs seriemoordenaars hebben er verbleven. Dan krijgt het verhaal al snel sensatie en spooky vibes, maar dat had uiteindelijk helemaal niks te maken met Elisa Lam. Daarnaast staat het hotel in een arme buurt, dus is het vrij logisch dat er sketchy dingen rondom en in het hotel gebeuren. Wederom: heeft niks te maken met Elisa. Dit is ook een van de grootste problemen die ik heb met deze docu: het gaat over zoveel verschillende dingen die geen invloed hebben gehad op het hoofdverhaal dat het een taaie is om uit te zitten. Net als de Ted Bundy docu. En veel van het beeldmateriaal wordt twee, soms zelfs drie keer gebruikt. Best frustrerend. Ik las in een aantal recensies al dat de hele serie makkelijk in twee uur had gepast en daar kan ik het alleen maar mee eens zijn.
Conclusie: gruwelijk, maar overdreven
Ja, natuurlijk is het verhaal van Elisa Lam vreselijk en had het nooit mogen gebeuren, maar haar lot heeft bar weinig te maken met het Cecil Hotel. Of met tuberculose of met een metalzanger of met duistere magie. Mijn conclusie is dus dat je eigenlijk al genoeg hebt aan deze review of dat je een samenvatting kunt lezen en dat je de docu best links kan laten liggen. Ik raad wel aan om the elevator video te kijken, zodat je snapt waarom mensen zo heftig zijn ingehaakt op dit verhaal. Wat vind jij? Ben jij fan van ‘Amerikaanse sensatie en hype’? Aan de ene kant kan het je helemaal meeslepen en dingen extra spannend maken, maar het kan ook frustrerend worden als je niet oppast. Laat het weten in de comments!
1 reactie
Ik vond vooral het verhaal rondom haar interessant om te zien, de docu is achteraf gezien helemaal niet zo heftig als ik had gedacht en de eerste aflevering sturen ze naar het feit dat het allemaal zeer duister is, wat het uiteindelijk helemaal niet is. Wel een verschrikkelijk tragisch verhaal..