Het Rijksmuseum is behangen met snavels, oranje flippers en blauwe en gele slingers. Er is namelijk wat te vieren: Donald Duck is 90 jaar oud geworden. Vanaf 1 oktober staat het museum volledig in het teken van Donald en de inwoners van Duckstad. En daar is vanaf het volgende nummer weer een inwoner bij.
De wereld van Donald Duck en Duckstad: in ons hart gesloten
Ferdi Felderhof, hoofdredacteur van de Donald Duck, refereert in zijn korte speech even aan de ‘godfather’ van het huidige Duckstad: Carl Barks. Hij ontwikkelde de wereld zoals we hem nu kennen. Duckstad, het geldpakhuis, Dagobert, Zwarte Magica, de Zware Jongens en ook buurman Bolderbast komen uit het potlood van Barks.
Of de creatie Eva Hamerslag en haar zoontje Lex in het rijtje van de creaties van Barks, Don Rosa en Daan Jippes kan scharen is nog maar de vraag. Eva en Lex worden in ieder geval tijdens de bekendmaking van de ‘beste buur verkiezing’ in het Rijksmuseum met gejuich ontvangen.
Wie zijn Eva en Lex Hamerslag?
De nieuwe buren worden dus Eva en Lex Hamerslag, bedacht door de 9-jarige Eva. Moeder Eva is timmervrouw en doet niets liever dan klussen aan haar huis. Als ze ergens een hekel aan heeft dan is het aan verspillen. De ruzie tussen de twee buren vindt Eva maar kinderachtig. Zoon Lex heeft een andere hobby: programmeren. Met een groot netwerk lost hij ‘s nachts graag problemen op.
Uit ruim 7.000 inzendingen van kinderen, jongeren en volwassenen werden uiteindelijk vijf finalisten door de tekenaars en redactie van Donald Duck verder uitgewerkt.
Naast Eva en Lex kwamen ook andere personages met hedendaagse invalshoeken. Vlogger Lars wilde als nieuwe buurman de ruzies van Donald Duck en Bolderbast op camera vastleggen. De struisvogel Greetje Gluur vertoont overduidelijke gelijkenissen met Yvonne Coldeweijer en andere gluurburen. Daarnaast deden ook kunstenares Odilia Rommelkwast en beroepsbarbecuer Ko Flamingo mee.
Duckstad en Rijksmuseum komen samen
De ruim 300 kinderen, ouders en genodigden kregen na de uitreiking een tekenles van Maarten Gerritsen, tekenaar van onder meer Donald Duck en vaste tekenaar van de nieuwe buur. Hoe teken je nu een goede eend en hoe verander je die basis in jouw favoriete personage?
Na de bijeenkomst en de nodige versnaperingen en limonade stroomde de begane grond van het Rijksmuseum vol met Jonge Woudlopers. In de tentoonstellingsruimte stonden meerdere ‘easter eggs’ uit Duckstad – volgens het Rijksmuseum zelf ‘geleend’ uit het Duckstedelijk Museum – opgenomen. Door middel van opdrachten komen het museum en Duckstad samen. Vanaf 1 oktober kan iedereen het zelf gaan bekijken.