Recensie: Promising Young Woman is tragisch

Wraak. Het is een onderwerp dat we al vaak hebben zien langskomen in films. Vaak zijn het mannen die op pad gaan om bijvoorbeeld hun geliefden te wreken. Soms zijn het echter vrouwen die de macht terug willen pakken. Promising Young Woman is daar een goed voorbeeld van. Als je de trailer ziet, zal je een soort van horror verwachten, maar niets is minder waar. De film is een slow-burn die stuk voor stuk de puzzelstukjes op de juiste plek legt, tot uiteindelijk een shockerende finale je de adem ontneemt. Promising Young Woman laat zien dat vrouwen niet belangrijk zijn als het leven en de carrière van een veelbelovende man in gevaar komt. Het is confronterend, maar juist films als deze zijn belangrijk.

Recensie: Promising Young Woman is tragisch

Waar gaat Promising Young Woman over?

Cassandra (Carey Mulligan) studeerde ooit geneeskunde maar daar is ze na een incident mee gestopt. Ze is een sociopaat die het verlies van haar beste vriendin niet kan verwerken. Cassie woont nog bij haar ouders thuis en gaat iedere week naar de club waar ze doet alsof ze heel erg dronken is. Hiermee lokt ze mannen met slechte bedoelingen die haar meenemen naar hun huis om seks te hebben. Ieder van hen blijft fluisteren dat ze nice guys zijn. Voor allemaal heeft Cassandra een verrassing.

Dan krijgt ze de ultieme kans om wraak te nemen als een specifiek persoon weer terug in het land blijkt te zijn. Cassandra, verblind door wraak, grijpt deze kans met beide handen aan.

Intens en belangrijk

Promising Young Woman is een intense film omdat het confronterend en ongemakkelijk is. Als vrouw kijk je deze film en herken je het type man die je in de kroeg lastig komt vallen. Voor mannen is het confronterend om te zien dat ze zichzelf wellicht als aardige gast zien, maar vrouwen dit toch anders kunnen ervaren. Het belangrijkste is echter dat de film de enorme impact laat zien van seksueel misbruik en het feit dat dit vaak onder het tapijt wordt geschoven zodat de man in kwestie geen schade leidt. De realiteit is dat niet alleen in de fictieve wereld dit soort dingen gebeuren maar het is ook de realiteit van onze wereld.

Mulligan is fantastisch als de ontspoorde Cassandra. Het is niet altijd meteen duidelijk waarom ze bepaalde dingen doet. Juist dat zorgt ervoor dat je op het puntje van je stoel zit. Cassandra is onvoorspelbaar en Mulligan laat perfect zien wanneer haar personage de touwtjes in handen heeft, en wanneer ze de controle kwijt is. Hoewel Cassandra een duister personage is, heeft ze ook een kwetsbaarheid die bijna hartverscheurend is om naar te kijken. De rest van de cast is ook hartstikke goed, maar Mulligan draagt de film.

Naast het feit dat Promising Young Woman een belangrijke film is vanwege de boodschap, ziet de film er ook fantastisch uit. Daarnaast is de soundtrack perfect om het onheilspellende gevoel dat je de hele tijd achtervolgt nog meer kracht bij te zetten.

Recensie: Promising Young Woman is tragisch

Conclusie

Promising Young Woman is anders dan de trailer doet vermoeden, maar dat haalt niet weg dat het alsnog een meesterwerk is. Het acteerwerk is top en vooral dat einde laat je ademloos naar het scherm staren. In deze tijden waarin seksueel misbruik en de gevolgen daarvan nog steeds niet altijd serieus worden genomen, is dit een film die misschien ogen kan openen. Een must-see.

Promising Young Woman

4.55

Plot

4.8/5

Cast

5.0/5

Spanning

4.3/5

Soundtrack

4.5/5

Visueel

4.3/5

Goed

  • Fantastische cast
  • Meeslepend verhaal
  • Spannend
  • Goede soundtrack
  • Visueel prachtig

Laat een reactie achter

Ingrid

Ook interessant

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.