Recensie: bloedstollende serie over het turbulente leven van de familie Holleeder

Nederlands bekendste crimineel Willem Holleeder speelde al de hoofdrol in het boek van zijn zus Astrid Holleeder. Nu is hij ook de inspiratie voor de Videoland-serie Judas. De serie is gebaseerd op het gelijknamige boek uit 2016. Het turbulente leven van de familie Holleeder is de rode draad in de serie. Gijs Naber is in de huid gekropen van Willem en Rifka Lodeizen in die van zijn zus.

Het verhaal

Willem Holleeder is geen onbekende voor Nederland, maar of iedereen echt zijn verhaal kent is niet zeker te zeggen. De serie laat alles zien tot op het moment dat Willem vast komt te zitten. Er worden sprongen in de tijd genomen, waarbij stukken van de Heineken ontvoering, zijn jeugd en de verschillende liquidaties worden getoond. Al na de eerste aflevering is het duidelijk dat de familie Holleeder nooit een gezellig, blij gezin is geweest. De vader, Wim Holleeder, was al jaren aan de drank en uitte zijn frustraties met geweld op zijn gezin. Omdat Willem de oudste was, was hij degene die vaak alle klappen opving. Het is dus ook niet heel raar dat hij al vroeg de verkeerde weg in sloeg en het criminele circuit in rolde, met zijn eerste gewapende overval op zijn zestiende. Vervolgens ontvoerde hij op zijn vijfentwintigste, in 1983, de biermagnaat Freddie Heineken en zijn chauffeur, Ab Doderer. Voor de ontvoering heeft hij vastgezeten, maar de straf heeft nooit gezorgd dat hij gestopt is met het leven als crimineel. Het was wel vrijwel de enige keer dat hij zelf zijn handen vies maakte: de liquidaties werden gedaan door huurmoordenaars.

Recensie: bloedstollende serie over het turbulente leven van de familie Holleeder

Reactie Willem Holleeder

Zoals blijkt uit een nieuwsbericht van RTL Boulevard kon zelfs de echte Willem Holleeder de serie kijken in zijn cel. Maar onder de indruk schijnt hij niet geweest te zijn. “Ik ben in een slaap gevallen”, meent hij gezegd te hebben. Tijdens het kijken van de serie kwam de vraag dan ook snel naar boven: Wat zou Willem ervan vinden dat er een serie over hem gemaakt is? Zouden de acteurs en de makers niet bang zijn voor wraak? Het is duidelijk dat hij er geen moeite mee heeft om zelfs vanuit de gevangenis mensen te laten liquideren als iemand iets doet wat hem niet aanstaat. Ondanks de kans op een wraakactie, hebben de acteurs recent laten weten in een interview met RTL dat ze niet bang zijn en dat de serie hun eigen interpretatie is van wat er allemaal is gebeurd.

Conclusie

De serie is sterk, maar de cast is nog sterker. Vooral Gijs Naber lijkt als twee druppels water op Willem Holleeder. De acteur heeft maar liefst 20 verschillende soorten neuzen uitgeprobeerd om een neus te hebben die lijkt op die van Willem. Het is duidelijk dat ze een goede match hebben gevonden. De serie geeft een mooie mix tussen flashbacks en het heden, waardoor alle belangrijke punten uit zijn leven op de kaart worden gezet. Ook de manier van acteren laat zien dat de casting erg goed is gedaan. Soms lijkt het zo echt dat het bijna beangstigend is. Het komt heel duidelijk over hoe bang iedereen voor Willem geweest moet zijn.

Het enige nadeel is dat Willem vrijwel alleen maar negatief in beeld komt. Natuurlijk: hij is de nummer één crimineel van Nederland en heeft verschrikkelijke dingen gedaan, maar de paar goede kanten die hij heeft komen niet echt naar voren in de serie. Om mensen te laten liquideren en zelf nooit genoeg bewijs achter te laten om een levenslange gevangenisstraf uit te zitten, laat wel zien dat hij ontzettend slim is. Waarschijnlijk de grootste reden dat hij niet positief in beeld komt is dat het boek, de inspiratiebron voor de serie, geschreven is door Astrid Holleeder. Zij heeft jaren in een hel geleefd dankzij de acties van haar broer en vreesde vrijwel altijd voor haar leven. Zijn slechte daden verdringen haar mooie herinneringen.

Laat een reactie achter

Cassandra

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.