De beste films en series over het einde van de wereld

Good Omens is een serie over het einde van de wereld. De serie is fantastisch, maar het is natuurlijk niet de eerste keer dat de aarde gevaar liep. In enorm veel films en series wordt het concept onder de loep genomen. Wat gebeurt er als de wereld vergaat? Wat doen mensen om te overleven? Of hoe moeten we het in hemelsnaam stoppen? Al die zaken zijn al eens behandeld in films en series en vandaar dat we vandaag een lijstje hebben van de beste films en series waarin de wereld (bijna) vergaat.

The Umbrella Academy

Niemand had het verwacht, maar The Umbrella Academy werd een enorm succes voor Netflix. Het is niet gek ook, aangezien de film de menselijke kant van superhelden belicht. Daarnaast gaat de serie ook voor een groot deel over het stoppen van het einde van de wereld, al weten we nog niet in hoeverre dat gelukt is. Daarvoor moeten we wachten op seizoen 2. Mocht je seizoen 1 nog niet gezien hebben, dan is het zeker aan te raden de serie snel te gaan kijken.

War of the Worlds

In de jaren vijftig was er al een verfilming van het boek geschreven door H.G. Wells. In 2005 kwam er echter een remake met daarin Tom Cruise in de hoofdrol. Die film werd geregisseerd door Steven Spielberg. War of the Worlds vertelt het verhaal van een alieninvasie, gezien vanuit het standpunt van een Amerikaans gezin. De aliens hielden de mensheid al een tijdlang in de gaten en zijn van plan om de wereld over te nemen. Ray (Cruise) en zijn familie willen vluchten naar Boston, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. De film werd over het algemeen goed ontvangen. Vooral het regisseerwerk en de speciale effecten kregen goede kritieken. Het gebrek aan logica en het feit dat de film nog weinig leek op het verhaal uit het boek stootte een aantal recensenten tegen het zere been. Toch is het nog altijd een film die het waard is om te bekijken.

This is the End

This is the End is een zwarte horror komedie geschreven, geregisseerd en geproduceerd door Seth Rogen en Evan Goldberg. De film bevat enorm veel cameo’s van bekende sterren, maar de hoofdrollen worden vertolkt door Seth Rogen, James Franco, Jonah Hill, Jay Baruchel, Danny McBride en Craig Robinson. Zij spelen fictieve versies van zichzelf tijdens de vooravond van een Bijbelse apocalypse. De film volgt de zes vrienden als ze vast komen te zitten in een huis nadat een aantal vreemde gebeurtenissen Los Angeles teisterde. De wereld buiten vergaat, maar ook binnen in het huis wordt hun vriendschap op de proef gesteld. Op een gegeven moment moeten ze naar buiten en leren ze wat echte vriendschap is.

De film is uniek doordat alle acteurs zichzelf spelen en daardoor dus hun hele faam ook op de hak nemen. Het komt niet vaak voor dat dat gebeurt. Ook deze film kreeg goede kritieken en is oprecht grappig, dus een must-see op je doemsdag lijstje.

28 Days Later

In 2002 kwam de post-apocalyptische film 28 Days Later uit. De film gaat over het verval van de samenleving nadat een besmettelijk virus per ongeluk is losgelaten in de wereld. De film volgt vier overlevenden die moeten zien om te gaan met het leven nu de wereld die ze kennen vergaan is. 28 Days Later was een commercieel succes die goede kritieken ontving. De film heeft er voor gezorgd dat het zombie genre weer nieuw leven in werd geblazen. In 2007 kreeg de film een vervolg, genaamd 28 Weeks Later. Daarnaast volgde in 2009 ook nog een comic book met dezelfde titel als het origineel. De film staat op de 97ste plek van beste Britse films ooit gemaakt.

Melancholia

Melancholia is een psychologische drama science fiction film die geschreven en geregisseerd werd door Lars von Trier. Onder andere Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg, Kiefer Sutherland en Alexander Skarsgard spelen in de film. De film draait om twee zussen. Een van hen bereidt zich voor om te gaan trouwen, vlak voordat de planeet Melancholia gaat botsen met de aarde. Von Trier kreeg het idee voor de film nadat hij in een depressie zat. De film kreeg over het algemeen goede kritieken. De film laat duidelijk zien dat Von Trier een unieke verhalenverteller is. Visueel gezien is de film prachtig en zeker een aanrader om te kijken.

2012

Weet je nog dat in 2012 de wereld zou vergaan? De kalender van de Mayas liep dat jaar af en natuurlijk zouden we allemaal een pijnlijke dood sterven. Het was natuurlijk een kwestie van tijd voordat Hollywood hier een film over zou maken. 2012 volgt het verhaal van de schrijver Jackson Curtis, die probeert om zijn familie in veiligheid te brengen terwijl de wereld wordt verwoest door een aantal extreme natuurrampen. De film kwam uit in 2009, maar bevatte veel referenties naar de Maya cultuur en natuurlijk het einde van de wereld. 2012 was een commercieel succes en bracht ruim $769 miljoen dollar binnen wereldwijd, tegen budget van $200 miljoen. De film werd ook wel bekend door de goede marketing campagnes. Zo konden mensen zich aanmelden voor een loterij-ticket om onderdeel te worden van een kleine groep mensen die gered zou worden in het geval van een ramp. Veel mensen dachten dat de website echt was.

The Walking Dead

The Walking Dead is een populaire televisie-serie, gebaseerd op de gelijknamige comics. De serie, die begon in 2010 en al tien seizoenen kent, gaat over een groep mensen die een zombie apocalypse hebben overleefd. Ze moeten echt blijven vechten om te overleven, aangezien de zombies nog altijd een bedreiging vormen. Doordat de maatschappij echter in verval is geraakt, moeten de overlevenden ook conflicten aangaan met andere overlevenden die groepen en gemeenschappen hebben gevormd met hun eigen wetten en regels. Tot zijn vertrek in het 9de seizoen, speelde Andrew Lincoln hoofdpersoon Rick Grimes in de serie. De serie werd in het begin goed ontvangen, maar naarmate er meer seizoenen kwamen, kreeg de serie ook meer kritiek.

The 100

The 100 is een serie losjes gebaseerd op het boek met dezelfde naam, geschreven door Kass Morgan. De serie gaat over een groep overlevenden van de apocalypse. Zij zijn de eerste van een groep die terugkeren naar de aarde, nadat ze langere tijd in de ruimte hebben geleefd. Zij moeten erachter zien te komen of de aarde nog bewoonbaar is. Eenmaal daar zien ze dat er mensen zijn die de apocalypse hebben overleefd. De serie heeft intussen vijf seizoenen en het zesde seizoen komt in augustus uit. The 100 kreeg veel goede kritieken en heeft een grote schare loyale fans.

 

Wat is jouw favoriete film of serie over het einde van de wereld?

 

 

Laat een reactie achter

Ingrid

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.