Waarom Grindelwald een betere slechterik is dan Voldemort

Lang geleden, toen we nog zo jong waren dat we nog de illusie hadden op een dag naar Zweinstein te mogen, was Voldemort de ultieme bad guy. De laatste jaren zijn we echter verwend met boeken en films waarin de slechterik meerdere lagen heeft. Voldemort zal altijd een angstaanjagende villain blijven, net zoals Karbonkel uit Ik Mik Loreland (voor alle 90’s kids), maar intussen heeft de Wizarding World een nieuwe Dark Lord. Eentje die Voldemort waarschijnlijk gaat overtreffen. Dan hebben we het natuurlijk over Grindelwald. Of je het nu eens bent met de casting van Johnny Depp of niet, het personage is erg interessant. Zelfs zo interessant dat hij eigenlijk een veel betere slechterik is dan Hij-Die-Niet-Genoemd-Mag-Worden.

Door en door slecht

Waarom Grindelwald een betere slechterik is dan Voldemort

Voldemort is vooral in de eerste boeken een wat eendimensionaal personage. Hij is op zoek naar macht en het eeuwige leven, en daar blijft het wel zo’n beetje bij. De Harry Potter-boeken draaien natuurlijk ook niet puur om de confrontatie tussen Harry en Voldemort. De focus ligt vooral op de helden en de ontwikkelingen die zij doormaken. Voldemort komt in de meeste boeken pas op het einde om de hoek kijken. In De Gevangene Van Azkaban komt hij zelfs helemaal niet voor. Het is dan ook niet geheel verrassend dat Voldemort als personage geen grote ontwikkeling doormaakt.

Hij regeert door dood en verderf te zaaien. Voldemort is er niet bang voor om je gewoon uit de weg te ruimen als je toevallig op de verkeerde plek bent op het verkeerde moment (R.I.P. Carlo). Zijn volgelingen volgen hem dan ook vooral uit angst. Slechts een klein groepje, waarvan Bellatrix de grootste supporter is, is echt loyaal aan Voldemort. Op het moment dat hij verdween, waren er ook veel dooddoeners die het niet zo erg vonden om weer vrij te zijn. Ze claimden dat ze onder invloed waren van de Imperius-vloek en dus niet uit vrije wil handelden. Slechts een klein groepje bleef zo loyaal aan hem dat ze zelfs naar Azkaban gingen zonder protest.

Op het moment dat Voldemort terugkeerde, kwamen de meeste Dooddoeners ook terug uit angst in plaats van blijdschap dat hun Heer weer herrezen was. Dit werd nogmaals bevestigd op het moment dat Harry voor de tweede keer Avada Kedavra had overleefd. Veel Dooddoeners kozen eieren voor hun geld en verdwenen zo snel als ze konden.

In latere boeken kreeg Voldemort wat meer een achtergrondverhaal. Als Tom Riddle is hij al erg gemeen en geniet hij er van om anderen pijn te doen. Hij is charmant en manipulatief, maar hij blijft sadistisch en die charme die verliest hij met de jaren. Blijkbaar is Tom niet in staat om liefde te voelen omdat hij geboren is uit een liefdeloze relatie. Zijn moeder had zijn vader een liefdesdrankje gegeven. Het feit blijft echter dat Voldemort ondanks zijn achtergrond verder geen motieven heeft, anders dan dat hij de beste tovenaar ooit wil zijn en voor altijd wil blijven leven.

Meester Manipulator

Waarom Grindelwald een betere slechterik is dan Voldemort

Grindelwald was niet echt een belangrijk personage in de originele serie. Natuurlijk werd hij genoemd als de eerste Heer van het Duister en kwam ook zijn relatie met Albus Perkamentus aan het licht. Verder zien we hem alleen als hij vermoord wordt door Voldemort voor de zegevlier.

Fantastic Beasts & Where To Find Them introduceerde Grindelwald als de slechterik van de serie. In de eerste film blijkt dat hij zich heel de film lang heeft voorgedaan als schouwer Percival Graves van MACUSA. Zo kon hij ongestoord te werk gaan om op zoek te gaan naar de enorme duistere kracht die New York teistert. Pas aan het einde van de film komen we tot de ontdekking dat het eigenlijk al die tijd Grindelwald was.

In The Crimes Of Grindelwald komen we achter de ware potentie die hij heeft als ultieme slechterik. Ik zal proberen om zoveel mogelijk spoilers te voorkomen. In de tweede film in de serie is duidelijk te merken dat Grindelwald niet uit hetzelfde hout is gesneden als Voldemort. Waar Voldemort vooral voor zijn eigen gewin de wereld wil overnemen, belooft Grindelwald een betere wereld voor iedereen. Mits je magisch bloed hebt, uiteraard. Grindelwald schept het idee van een wereld waarin tovenaars en heksen zich niet langer hoeven te verstoppen. Een wereld waarin alle liefde mogelijk is. Een fabeltje, maar hij weet het dusdanig te brengen dat hij veel mensen overtuigd van zijn visie.

Grindelwald is manipulatief op een manier die veel gevaarlijker is dan de manier waarop Voldemort regeerde. Het doet bijna denken aan Hitler en de manier waarop hij mensen ervan overtuigde om zich achter hem te scharen. Grindelwald geeft hoop aan degene die wanhopig zijn. Hij belooft vrijheid aan degene die zich gevangen voelen. Daarnaast speelt hij het spelletje zo goed dat hij zijn volgers met gemak weet te overtuigen dat het Ministerie van Toverkunst juist de vijanden zijn.

Het gevaar hierin is dat het veel moeilijker gaat zijn om zijn volgers ervan te overtuigen dat Grindelwald slecht is. Waar de dooddoeners weg waren toen de eerste de beste mogelijkheid zich voor deed, zal Grindelwalds gevolg wel loyaal blijven. Hij geeft ze namelijk een gezamenlijk doel. Het Grotere Goed. Als iemand eenmaal overtuigd is van een bepaalde visie, dan is het erg moeilijk om die persoon daar weer vanaf te krijgen.

Grindelwald is een goede prater. Hij voelt feilloos aan wat de zwakte is van een persoon en gebruikt die zwakte ook op een manier waarop niemand door heeft dat ze gebruikt worden. Zelfs Perkamentus was hier in zijn jongere jaren vatbaar voor.

Het gaat interessant worden om te zien waar het verhaal nu heen gaat. We weten dat de laatste film gaat eindigen in 1945 (tegelijkertijd met de Tweede Wereldoorlog) en dat er een episch duel tussen Perkamentus en Grindelwald komt. Waar ik vooral naar uit kijk is om te zien hoe ver Grindelwald kan gaan met zijn overtuigingskracht. Dat alleen al maakt hem zo veel interessanter als slechterik dan Voldemort.

Conclusie

Waarom Grindelwald een betere slechterik is dan Voldemort

Natuurlijk zou een confrontatie met Voldemort niet goed aflopen voor de meeste van ons. Dat gezegd hebbende is het wel zo dat de manier waarop Voldemort te werk ging zorgde voor meer weerstand dan iets anders. Alleen daarom al is Grindelwald een veel betere slechterik. Alleen al omdat hij zoveel mensen kan overtuigen dat het juist niet zo is.

Wat vind jij? Is Grindelwald of Voldemort een betere slechterik?

Laat een reactie achter

Ingrid

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.