Recensie: Toy Story 4 is een hartverwarmend slot

Het was het jaar 1995.  Pixar maakte de allereerste volledig door de computer geanimeerde speelfilm. De film werd uitgebracht door Walt Disney Pictures en droeg de naam Toy Story. Iedereen is natuurlijk bekend met het verhaal van de film. Het gaat over een wereld waar speelgoed tot leven komt op het moment dat er geen mensen in de buurt zijn. Het verhaal focust zich met name op de rivaliteit tussen Woody, een ouderwetse cowboy pop, en Buzz Lightyear, die allebei de favoriet van Andy willen zijn. Nadat ze van Andy worden gescheiden, moeten ze samenwerken om weer terug te keren en worden ze uiteindelijk vrienden. Toy Story werd een enorm succes. De personages zijn iconisch. In verschillende Disney parken zijn er zelfs themagebieden rondom de serie. Want na deel 1, volgde er een paar jaar later een vervolg. In 2010 kwam er een derde deel. Negen jaar later is er eindelijk Toy Story 4. Daarmee is de serie ook ten einde. Hoewel veel series een teleurstellend einde hebben, is Toy Story 4 een uitzondering. De film is hartverwarmend en zit vol actie waardoor jong en oud zich zullen vermaken.

Waar gaat de film over?

Woody heeft altijd al geweten wat belangrijk is in het leven. Zijn missie is het om voor zijn kind te zorgen. Eerst was dat Andy, maar intussen is het speelgoed verhuist naar een nieuwe eigenaar, genaamd Bonnie. Bonnie gaat naar de kleuterschool, maar is daar niet op haar plek. Ze maakt van afval een nieuw speelgoed, genaamd Forky. Forky ziet zichzelf echter als afval, en Woody wil hem maar wat graag laten zien dat het niet zo erg is om speelgoed te zijn. Als Bonnie met haar familie op roadtrip gaat, en Forky weet te ontsnappen, is het aan Woody om hem weer veilig terug te brengen. Echter denkt hij een oude bekende te zien in een antiekwinkel, en vanaf dat moment gaat alles verkeerd. Het is aan Woody om Forky weer met Bonnie te herenigen en tegelijkertijd moet hij een belangrijke keuze maken over zijn plek in de wereld.

Prachtige animatie en een ijzersterk verhaal

In de jaren nadat de eerste Toy Story uitkwam, is er veel veranderd wat betreft computertechnieken. Anno 2019 voelen de personages levensecht aan. De film is prachtig in elkaar gezet en visueel een genot om naar te kijken. Onderstaand filmpje laat duidelijk zien hoe goed Pixar hun animatie hebben weten te verbeteren.

Nu is een goede animatie natuurlijk niet direct ook een garantie voor een goede film. De makers hebben echter net zoveel zorg besteed aan het verhaal als aan de animatie. Vanaf het eerste moment word je als kijker meegesleurd in een emotioneel verhaal. Daarnaast zit de film ook boordevol humor en actie. Er waren zelfs best veel schrikmomenten waar ondergetekende als volwassen kijker ook daadwerkelijk van schrok. Dat zorgt ervoor dat de film nooit saai is, zelfs niet als je volwassen bent. Het is jammer dat de oude cast van speelgoed een minder grote rol spelen, maar dat is vooral de nostalgie die spreekt. De oude vertrouwde stemmen van Tom Hanks (Woody) en Tim Allen (Buzz) keren weer terug. Daarnaast heeft ook Keanu Reeves een rol als Duke Caboom en zijn Jordan Peele en Keegan-Michael Key hilarisch als twee kermisprijzen die op zoek zijn naar hun eigen kind. Tony Hale is uitstekend als Forky. De cast in combinatie met het verhaal en de animatie zorgt dan ook voor een unieke filmbeleving.

Conclusie

Het is duidelijk dat er na Toy Story 4 geen vervolg gaat komen. Dat maakt niet uit, want Toy Story 4 is een fantastisch en waardig afscheid. Blijf wel zitten tot het einde van de credits. Er is een mid-credit scene, maar ook helemaal aan het einde zit een moment dat je niet wilt missen. Voor iedereen die is opgegroeid met de oude Toy Story en voor alle nieuwe generaties is Toy Story 4 een echte aanrader.

 

 

Laat een reactie achter

Ingrid

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.