Recensie: Cruella is het toppunt van fashion

Ah, slechteriken. We zouden ze eigenlijk niet moeten mogen, maar er zijn er zoveel die onze harten hebben gestolen. Vooral Disney heeft een stal vol met baddies waar we van houden. Voor lange tijd moesten we het ook maar doen met slechterikken die slechts een kleine rol speelden in onze favoriete Disneyfilms, maar de House of Mouse realiseerde zich dat de fanbase van de slechterikken vaak groter was dan die van de helden. Zo kregen we een hele tijd geleden al Maleficent en Maleficent 2 met Angelina Jolie in de hoofdrol. Dat smaakte naar meer en dus besloot Disney ons het origineverhaal van Cruella uit 101 Dalmatiërs te geven. De titelrol van Cruella wordt gespeeld door niemand minder dan Emma Stone en daarnaast krijgen we ook een kille Emma Thompson in een fantastische rol als de barones. Al met al is Cruella een geslaagde film die veel fans zal behagen.

Recensie: Cruella is het toppunt van fashion

Waar gaat Cruella over?

Cruella speelt zich af in de jaren ’70, waar een jonge oplichter genaamd Estella (Stone) vastberaden is om een naam voor zichzelf te maken met haar kledingontwerpen. Ze wordt vrienden met een paar jonge dieven en samen weten ze een leven op te bouwen in de straten van Londen. Op een dag wordt Estella’s flair voor fashion opgemerkt door Baroness von Hellman (Thompson), een legende in de modewereld. Estella mag voor de Baroness aan het werk, maar hun relatie blijkt al snel een aantal vreemde gebeurtenissen in gang te zetten. Estella omarmt hierdoor haar gemene kant en verandert in de rauwe, fashionable Cruella die zint op wraak.

Fantastische fashion en sterke performances

Glenn Close was lange tijd de enige die bekend stond om haar iconische rol als Cruella in de liveaction film van 101 Dalmatiërs. Haar performance was vrij over de top. Emma Stone zet een iets mindere campy versie van het personage neer, maar met nog altijd evenveel flair. De ogenstrelende kostuums en de fantastische Stone zorgen ervoor dat je wel moet blijven kijken. Het verhaal is niet meteen noodzakelijk. Niemand die zich afvroeg of Cruella wel een achtergrondverhaal nodig had. Ondanks het feit dat er veel easter eggs in de film zitten, voelt het niet alsof het een echte connectie heeft met de 101 Dalmatiërs. Dat vergeten we echter snel als de fantastische soundtrack ons meesleept in het avontuur op het scherm.

Recensie: Cruella is het toppunt van fashion

Hoewel de film erg vermakelijk is, is het nog niet helemaal duidelijk hoe Estella ineens verandert in Cruella. Blijkbaar zat die kant altijd al in haar, maar de gemene puppymoordenaar komt nooit echt naar buiten. We voelen sympathie voor Cruella omdat de Baroness veel gemener is. Toch laat het einde van de film ons met een verward gevoel achter, want hoezo wil ze ineens honden vermoorden? Waar komt dat vandaan? Het voelt niet als een compleet verhaal, ondanks de lange speelduur. Die speelduur kan ook wel funest zijn voor kinderen die kijken. Er zijn momenten die erg langdradig en onnodig zijn. Het is dan lastig om de concentratie er bij te houden, zeker voor kleinere kinderen.

Toch heeft Cruella genoeg te bieden. Allebei de Emma’s zijn in topvorm. Vooral Thompson steelt de show. Zij is een genot om naar te kijken. Ieder knikje en ijzige blik onderstreept wie de echte slechterik is in deze film. Daarnaast is het visueel en auditief ook een spektakel. Niet alleen de kostuums zijn fantastisch, ook de rest van de film is een genot om naar te kijken. Het weet de sfeer van de punkrock era goed neer te zetten en dat alleen al is een goede reden om de film te kijken.

Conclusie

Het is niet altijd duidelijk hoe de Cruella in deze film is veranderd in de versie die we kennen van de originele live-action. Hoewel de film af en toe wat langdradig is, is er toch genoeg om van te genieten. Zeker voor fans van het personage en liefhebbers van mode is het genieten.

Cruella is nu te zien op Disney+ en in een aantal bioscopen.

Cruella

Erg vermakelijk
3.65

Cast

4.0/5

Verhaal

3.0/5

Kostuums

4.8/5

Visueel

4.0/5

Samenhang

2.5/5

Goed

  • Prachtige kostuums
  • Goede cast
  • Visueel mooi
  • Goede soundtrack

Niet zo

  • Beetje langdradig
  • Weinig samenhang
  • Verhaal is ietwat mager

Laat een reactie achter

Ingrid

Ook interessant

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.