Recensie: Anna & de French kiss is een cliché Young Adult

Anna & de French kiss van Stephanie Perkins is al weer een oudje in het genre. Deze ya roman  kwam in het Nederlands uit in april 2015 en staat al sinds de eerste editie van Yalfest (24 april 2016) op mijn TBR lijst. Ik heb in dat jaar de kans gehad om Stephanie te ontmoeten en heb meteen mijn boekenbonnen opgemaakt en haar boek gekocht. Deze maand vond in dan eindelijk de kans om dit boek te lezen, na vijf jaar stofhappen in mijn boekenkast.

Anna & de French kiss is uitgegeven door Van Goor en is een vertaling van Anna and the French Kiss.

Links (met groene rok) Stephanie Perkins tijdens Yalfest 2016 En in het midden zit ik Rosanne.

Waar gaat Anna & de French Kiss over?

Anna kijkt uit naar haar laatste jaar school in Atalanta. Ze heeft een supercool baantje, een geweldige beste vriendin en een jongen waar ze stiekem verliefd op is. Als haar vader besluit dat ze haar laatste jaar moet doorbrengen op een kostschool in Parijs, is Anna doodongelukkig. Eenmaal in Parijs kan ze stiekem snel wennen aan de vreemde Europese stad, Met zijn ontelbare bioscopen, prachtige gebouwen en gezellige straten.

Het helpt ook mee dat ze al snel vrienden heeft gemaakt waaronder de superknappe Étienne St. Clair die het hele plaatje lijkt te zijn. Hij is slim, leuk, grappig, lief, alleen hij is bezet… Maar dat maakt niet uit want Anna kan niet wachten om terug naar Atalanta te gaan waar ze haar crush heeft. Toch is er iets Tussen Anna en St.Clair wat meer dan vriendschap is. Hij wordt haar beste vriend, maar blijft het daarbij in Parijs de stad van de liefde?

Cliché young adult-tropes met een Frans tintje

Recensie: Anna & de French kiss is een cliché Young Adult

Ik moet zeggen dat dit boek een goeie is voor als je niet echt wil nadenken en gewoon even iets luchtigs wil lezen. Wel heb ik me onwijs gestoord aan het hoofdpersonage, ik vond haar vaak echt een dramaqueen en vond de keuzes die ze maakte erg voorspelbaar. Ook staat dit boek vol met tropes: verliefd op jongen die al een vriendin heeft; naar een kostschool gestuurd worden; en zo waren er nog veel meer. We kunnen het boek niet de schuld geven, want in 2015 wist mijn 15-jarige ik nog niet zoveel als ik nu weet. Als ik hem in 2015 gelezen had weet ik zeker dat ik er anders over zou denken.

Wat ik wel erg leuk vond is de stad waar het verhaal zich afspeelt, namelijk Parijs. Doordat ik in Frankrijk stage gelopen heb en er vier maanden gewoond heb, ging er een wereld van herkenning voor mij open en dat vond ik erg leuk aan dit boek.

Anna en Étienne St.Clair

De vriendschap tussen Anna en St.Clair was er eentje die niet perfect was/is. Door het boek heen zie je ze zowel samen en als individu groeien. Ze hebben allebei niet een erg makkelijke thuissituatie en ze slepen elkaar er doorheen. Wat ik wel erg vervelend vond is dat de vriendschap vanaf het begin al neigde naar meer terwijl St.Clair nog een relatie had. Door de onderliggende gevoelens voor elkaar vond ik Anna soms veel te veeleisend en bezitterig. Ik vind boeken waarin dit soort dingen gebeuren nooit erg leuk om te lezen, want in mijn boek komt vreemdgaan niet voor. Wel vond ik de relatie waar St. Clair inzat en de reden waarom hij er nog mee door ging een dingetje, waardoor ik de eventuele gevoelens tussen Anna en hem wat beter kon accepteren.

Conclusie

Dit boek is een goeie als je zin heb om even lekker je gedachten op nul te zetten en heerlijk in de zon weg te lezen. Het boek wint niet de prijs voor beste Youngadult Roman, maar als je dat negeert kan je heerlijk in de zon van dit boek genieten. Tijdens het lezen waan je, je helemaal in Frankrijk en zwijmel je samen met Anna  over de knappe St.Clair. Dus zet je zonnebril op, ga lekker in je comfortabele stoel zitten en geniet van dit Franse avontuur.

 

Anna & de French Kiss

Gedachten op nul en lezen maar
3.15

Plot

3.0/5

Personages

3.5/5

Romance

2.5/5

Schrijfstijl

3.5/5

Goed

  • Vlotte schrijfstijl
  • Franse Invloeden
  • Vriendschap

Niet zo

  • Romance
  • Voorspelbaar plot
  • Te veel drama

Laat een reactie achter

Rosanne

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.