Wat is de status van de Dark Universe?

Een zogeheten filmuniversum scoort. Het levert veel kijkers en dus veel geld op. Het bekendste voorbeeld is natuurlijk de Marvel Cinematic Universe (MCU) met daarin films als The Avengers en Captain America. De MCU is uitgebreid en groeit ook alleen maar. Wij maakten al een kijkhulp voor als je nieuw bent in dit universum. Ook DC heeft een eigen universum, de DCEU. Die films doen het iets minder goed dan die van Marvel. Wel scoort DC erg goed met diens televisieseries, zoals Titans en de Arrowverse series. Universal wilde ook wel scoren met een eigen filmuniversum en richtte daarom in 2017 de Dark Universe op, vol met monsters als The Mummy en The Invisible Man. Maar hoe gaat het nu eigenlijk met deze Dark Universe?

The Mummy

De allereerste film in The Dark Universe was The Mummy. Geen domme zet van Universal, want de Mummy-films met Brendan Fraser (uit 1999, 2001 en 2008) waren erg vermakelijk en leverden zelfs een spin-off op met The Rock in zijn eerste hoofdrol. Bovendien: wie houdt er nou niet van een lekkere avonturenfilm met een vleugje monster er in? Aan de nieuwe hoofdrolspeler kon het ook niet liggen, want niemand minder dan Tom Cruise werd gestrikt. Klinkt als een succesformule: Tom Cruise + actie + mummy + avontuur = $$$$. Alleen… not so much.

The Mummy kreeg vernietigende kritieken en flopte aan de box office. Op Rotten Tomatoes heeft de film momenteel een 35% audience score en een 16% van de critics. Au. Zelfs DCEU’s Justice League scoort hoger en dat was een grote clusterfuck. Dit is de consensus voor The Mummy aldus RT:

Lacking the campy fun of the franchise’s most recent entries and failing to deliver many monster-movie thrills, The Mummy suggests a speedy unraveling for the Dark Universe.

Aan de mythologie en aan de cast lag het niet zo zeer. Het plot van de film was gewoon echt heel slecht, en dan kun je wel Cruise en mensen als Russell Crowe en Courtney B. Vance aan boord hebben: zonder lekker verhaal werkt zo’n film gewoon niet. Cruise’s personage Nick Morton en Crowe’s Dr. Henry Jekyll (ja, die van Mr. Hyde) moesten de Dark Universe gaan trekken maar… dat zou dus lastig worden.

Groots aangekondigd

Wat is de status van de Dark Universe?

The Dark Universe zou het helemaal worden: de monsterlijke tegenhanger voor de MCU en DCEU. De films zouden als rode draad Prodigium hebben, een mysterieuze organisatie die zich bezig houdt met monsters en alles wat daar bij komt kijken: het publiek beschermen, monsters bestuderen en waar nodig ingrijpen. Denk aan The Avengers, maar dan in een monsterlijke setting. Er was al een hele lijst met films bedacht die zouden volgen na The Mummy:

  • Bride of Frankenstein
  • The Wolf Man
  • Creature from the Black Lagoon
  • Phantom of the Opera
  • Hunchback of the Notre Dame
  • The Invisible Man

Dit zou echt het paradepaardje van Universal worden. Er werd zelfs een Twitteraccount voor gemaakt.

Vijf acteurs zouden prominente rollen spelen in de Dark Universe en in diverse films terugkeren, al dan niet in een cameo. Natuurlijk horen Crowe en Cruise tot die vijf, maar ook Sofia Boutella (de Mummy zelf), Johnny Depp (the Invisible Man) en Javier Bardem (Frankenstein’s monster). Niet de minste namen én personages. En kijk ze nou eens samen op die foto: het ziet er echt veelbelevond uit. Maar door de tegenvallende kritieken en cijfers van The Mummy, werd al snel besloten Bride of Frankenstein uit te stellen. Universal gaf deze statement:

After thoughtful consideration, Universal Pictures and director Bill Condon have decided to postpone Bride of Frankenstein. None of us want to move too quickly to meet a release date when we know this special movie needs more time to come together. Bill is a director whose enormous talent has been proven time and again, and we all look forward to continuing to work on this film together.

Aan het begin van dit jaar werd zelfs besloten om vanaf nu alleen nog maar stand alones te gaan maken. De Dark Universe was officiëel dood. Dat betekent geen Cruise, Crowe, Boutella, Bardem en Depp meer. Ook geen Prodigium meer, en geen overkoepelende verhalen. Als een nieuwe monsterfilm goed scoort, dan is het hoogst haalbare op dit moment een vervolgfilm.

The Invisible Man

De eerste film die officiëel werd aangekondigd na het mislukken van The Dark Universe, was The Invisible Man. De casting ging op de schop en Depp hoorde niet meer bij het project. Nu gaat de titelrol naar Oliver Jackson-Cohen, die we eerder al konden zien in The Haunting of Hill House op Netflix. Deze film komt in februari 2020 uit en veel zal afhangen van de cijfers en reviews van deze nieuwe monsterfilm. Hier kun je in ieder geval alvast de (toch best veelbelovende) trailer zien:

Er zit nog meer in de pijpleiding voor de ex-Dark Universe. Een film met als titel Dark Army staat op de planning, met Paul Feig als regisseur. Veel is daar nog niet over bekend, er is zelfs nog geen IMDb pagina voor. Twee andere projecten die er in de nabije toekomst gaan komen zijn een film over Renfield, de menselijke hulp van Dracula, en The Invisible Woman. Ook komt er waarschijnlijk toch nog een Frankenstein film. Maar al deze films staan los van elkaar. Verwacht dus geen cameo’s, geen overkoepelende plotpunten en geen Prodigium. Universal heeft het (kort) geprobeerd, maar The Dark Universe bestaat helaas niet meer.

Laat een reactie achter

Nora

Volg Nora op Twitter en Instagram: @nosinne

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.