Spellenspektakel 2019: geslaagde eerste editie in Utrecht

Het is november en dat betekent: tijd voor het Spellenspektakel! Deze tweedaagse beurs staat vol met uitgeverijen en spellenverenigingen die de nieuwste bordspellen en kaartspellen bij zich hebben. Je schuift bij ze aan, luistert naar de uitleg en speelt het spel. Voor spellenliefhebbers in de Benelux is dit de grootste beurs. Het ‘SpSp’ haalt het nog (lang) niet bij het immense Spiel in Essen, maar er zit duidelijk groei in. Zeker nu er is uitgeweken naar een nieuwe locatie: de Jaarbeurs in Utrecht. Net als alle voorgaande edities (zelfs de mislukte in Zwolle), ging ik er ook weer heen. Voor Geekish maakte ik foto’s van alle spellen die ik dit weekend speelde.

Spellenspektakel in Jaarbeurs

Het Beursgebouw in Eindhoven ging sluiten. Daarom moest er na jaren spelplezier in Brabant gezocht worden naar een nieuwe locatie. Die werd dit voorjaar gevonden; de beurs verhuisde naar de Jaarbeurs in Utrecht. Geeks zijn daar niet onbekend mee, aangezien dit ook de locatie is van o.a. Dutch Comic Con en First Look Festival. Het is natuurlijk altijd even gokken en wennen, zo’n nieuwe locatie. Komen de bezoekers uit het zuiden nog wel naar Utrecht? Welke hal moet er geboekt worden? Uiteindelijk vond deze eerste Utrechtse editie plaats in hal 8 van de Jaarbeurs. Deze hal is qua grootte vergelijkbaar met die in het Beursgebouw, zeker als je daarvan de eerste verdieping ook meerekent.

De beslissing om te verhuizen naar Utrecht pakte ontzettend goed uit. Vorig jaar kwamen er ongeveer 11.000 bordspelfanaten naar de beurs, dit jaar waren dat er maar liefst 14.000! “Wij zijn niet van plan ooit nog weg te gaan uit Utrecht,” vertelt organisator Frank Bunnik aan RTV Utrecht. Dat is goed nieuws, want de Jaarbeurs is een fantastische locatie om uit te kunnen breiden. In Eindhoven was er simpelweg geen extra ruimte meer. In Utrecht is dat er gelukkig wel want: het was echt ontzettend druk. De speltafels waren allemaal zonder uitzondering bezet, wat het soms lastig maakte een nieuw spel te vinden waar ruimte was. Meestal waren de tafels al meteen weer bezet zodra er mensen opstonden.

Drukte op de beursvloer

De drukte is ook echt het enige minpunt. Het is jammer dat mijn spelgroep hierdoor niet alles heeft kunnen spelen, maar het belooft veel voor de toekomst. Hopelijk kan het Spellenspektakel in 2020 al uitbreiden met hopelijk een extra hal er bij. Het zou ook schelen als de toernooien in een aparte ruimte worden gespeeld. Dat zou namelijk niet alleen heel veel ruimte schelen, maar de toernooien maakten op tijden ook best even wat lawaai.

Ook het verenigingenplein verdient volgend jaar een betere plek. De gang waar ze nu stonden, was klein, benauwd en bovendien was de akoestiek er echt vreselijk. Hopelijk kan Roll The Dice weer een grotere plek krijgen, want het is erg fijn om bij hen een tafel te scoren en vanuit hun bibliotheek spellen te spelen. Alle voorgaande edities van het Spellenspektakel deden wij dit normaal gesproken, maar nu was er geen ruimte én was het er gewoon niet prettig zitten. Het zal nog even afwachten zijn, maar ik duim voor minstens twee hallen in 2020, en dan vooral met meer speeltafels.

Waar we voor kwamen: de spellen

Net als vorige editie van het Spellenspektakel volgt hier weer een kort fotoverslag met spellen die we op de beursvloer hebben gespeeld. Mijn groepje was er het complete weekend, al zijn we op zondag eerder naar huis gegaan om daar verder te spelen en zo de drukte te ontlopen. We hebben een aantal langere spellen gespeeld, gecombineerd met wat luchtiger spul. De ideale combinatie om scherp te blijven! Hieronder alle spellen met korte omschrijving, op alfabetische volgorde van titel, met tussen haakjes de uitgeverij waar we het speelden:

Adventure Games – Monochrome Inc. (999 Games)

Jammer dat deze bovenaan staat, want dit was het minste spel van het weekend. Dat ligt niet persé aan het spel, maar meer aan de omgeving. Ten eerste was de uitleg echt de slechtste die we hadden het hele weekend (wij: ‘wat is het doel van het spel?’ 999’er: ‘ja, gewoon.’) maar ten tweede denk ik vooral dat dit geen spel is om op een drukke beursvloer te spelen. Je moet veel voorlezen en dat is thuis veel beter te doen. Misschien geef ik het thuis nog een kans, maar 999 doet er beter aan volgend jaar dit soort spellen niet op tafels neer te leggen. Het was in dit hoekje ook het rustigst van de hele beurs had ik het idee. De tafels waren zelden bezet.

Adventure Games - Monochrome Inc. (999 Games)

Camel Up (Asmodee)

Dit was een wat minder heftig/ingewikkeld spel om even tussendoor te spelen. Hier hebben we heel veel lol aan beleefd, en ook de uitleg was erg fijn en enthousiast. Alles draait om een kamelenrace, waar je als speler op kunt gokken om punten te krijgen. De kamelen zelf kun je amper beïnvloeden, dus het is echt letterlijk gokken. Het is een makkelijk te begrijpen spel dat zeker een plek verdient op de beursvloer van het Spellenspektakel, als afwisseling op de wat grotere titels.

Camel Up (Asmodee)

Spellenspektakel 2019: Camel Up (Asmodee)

Camel Up (Asmodee)

Crystal Palace (White Goblin Games)

Dit was het allereerste spel dat we speelden dit weekend, en het was meteen een goede binnenkomer: wat een leuk spel! Het was de eerste ronde nog wel even aftasten wat nou precies handig was om te doen en niet, maar dat is natuurlijk altijd zo bij een nieuw spel. De setting (de wereldtentoonstelling in Londen van 1851) is een erg originele, en de Victoriaanse tijd is sowieso ontzettend interessant. Ik vond de opstelling van White Goblin Games echt met afstand de beste op de hele beursvloer. Ze hadden een erg fijne open opzet met handige kleine tussenwandjes in plaats van hoge. Dus ook complimenten daarvoor.

Crystal Palace (White Goblin Games)

Spellenspektakel 2019: Crystal Palace (White Goblin Games)

Crystal Palace (White Goblin Games)

Deep Blue (Asmodee)

Van dit spel had ik iets meer verwacht, omdat het een redelijke hype had en ik veel mensen er erg enthousiast over hoorde. Qua uitstraling was er niets mis met Deep Blue, dit is een erg mooi spel en Asmodee had met een visnet de tafels extra fraai versierd. Het spelsysteem is lekker makkelijk en het is een soort light deckbuilding. Maar verder hing dit spel te erg aan elkaar van geluk: alle punten die je verdient komen uit een zakje waaruit je random edelstenen moet trekken. Ik hou echt van spelletjes waarbij geluk een rol speelt, maar bij Deep Blue speelde het net een té grote rol. En bovendien miste ik de haaien. Nee hoor, grapje natuurlijk.

Deep Blue (Asmodee)

Deep Blue (Asmodee)

Get the gun, shoot the snitch (Happy Turtle Games)

Dit was een lekker kort spelletje om even tussendoor te spelen. Er waren voor mij een beetje te veel vage regeltjes, maar als je van snelle games houdt waarbij één persoon (mogelijk) een verrader is, dan is dit een spel voor jou. Sowieso mooi dat er in een gevangenispel een fiche zit in de vorm van een zeep…

Get the gun, shoot the snitch (Happy Turtle Games)

Heroes of Tenefyr (Broken Mill)

Dit is een coöperatief fantasyspel, en een soort van D&D-lite. Je speelt allemaal een rol (dief, barbaar, bard of cleric) en gaat samen door dungeons heen om monsters te verslaan. Het spel is een klein beetje een deckbuilding spel, al heb je weinig invloed op welke kaarten je aan je deck toevoegt en krijgt niet iedereen even veel kaarten. Ik vond dit een erg tof spel, maar het duurde nét te lang. Toch een aanrader voor fans van dit soort spellen, en mooie artwork!

Spellenspektakel 2019: Heroes of Tenefyr (Broken Mill)

Heroes of Tenefyr (Broken Mill)

Heroes of Tenefyr (Broken Mill)

Menara (999 Games)

Dit was niet mijn favoriet, maar de tafel was vrij en het was zó druk dat je eigenlijk bij iedere vrije tafel je kans moest grijpen. De uitleg was niet om over naar huis te schrijven en het spel lijkt te veel op Villa Paletti om echt origineel te zijn. Maar we hebben lol gehad en ik kan me voorstellen dat Menara wel heel leuk is om te spelen met kinderen. Nog even over 999 Games: hun opzet was echt belabberd, zo in de vorm van een kruis. Het was compleet onoverzichtelijk en te druk. Ze kunnen nog wat leren door naar White Goblin Games te kijken. Voorgaande edities had 999 toch echt een betere opzet dan nu.

Menara (999 Games)

Menara (999 Games)

Pandemic: Rapid Response (Asmodee)

Ik hou van Pandemic, het basisspel is nog steeds een van mijn favoriete spellen. Rapid Response heeft eigenlijk maar weinig te maken met Pandemic zelf, behalve dat het zich in dezelfde wereld afspeelt. Het spel is compleet anders, maar wel heel leuk. Alles draait om geluk, snelheid en stressbestendigheid. Dobbelstenen en een zandloper zijn de voornaamste elementen. Ik snap heel goed dat dit spel snel was uitverkocht, want het is simpel en snel. Eentje voor op het verlanglijstje!

Spellenspektakel 2019: Pandemic: Rapid Response (Asmodee)

Teotihuacan: City of Gods (Happy Turtle Games)

Wat mij betreft het spel van het weekend. We kregen hierbij echt fantastische uitleg, dat hielp ook enorm. Dat was de beste uitleg van het weekend, zonder twijfel. Het is best lastig om zo’n op het oog ingewikkeld spel goed en helder uit te leggen. We speelden één ronde, wat nog best even duurde dus dat was perfect om het spel door te krijgen. Het spel lijkt in eerste instantie super moeilijk maar als je eenmaal aan het spelen bent, is het allemaal erg goed te doen. Deze gaat zeker op mijn verlanglijstje, een heel gaaf concept in toffe setting. Ik hoop ook echt dat deze uitgeverij met alleen maar vriendelijke mensen volgend jaar weer van de partij is, met hopelijk nog veel meer ruimte!

Spellenspektakel 2019: Teotihuacan: City of Gods (Happy Turtle Games)

Teotihuacan: City of Gods (Happy Turtle Games)

Teotihuacan: City of Gods (Happy Turtle Games)

Throw throw burrito (Asmodee)

Soms heb je gewoon zin om een burrito naar iemand te gooien, of niet soms? Dit spel, van de makers van Exploding Kittens, zagen we steeds weer liggen (en het was ook moeilijk de vrolijke burrito te missen als je langs liep) en toen het tafeltje een keer vrij was, hebben we snel een potje gespeeld. Geen spel voor thuis want ik ben gehecht aan mijn spullen, maar een lekker spel om zo even op het Spellenspektakel tussendoor te spelen. Leuke artwork ook van The Oatmeal.

Spellenspektakel 2019: Throw throw burrito (Asmodee)

Spellenspektakel 2020

Wat mij betreft was deze eerste Utrechtse editie een geslaagde beurs! De Jaarbeurs is zoals gezegd echt een perfecte locatie voor het Spellenspektakel. Het is centraal gelegen voor zowel OV als auto (maar AU, die parkeerkosten van €20,- waren wel echt hoog) en je bent als je wilt zo in hartje Utrecht voor wat te eten. Ook zijn er meer (en gratis!) wc’s in de hal, en kun je pinnen bij de ruime garderobe. Er zijn eigenlijk alleen maar pluspunten te noemen aan deze lokatie voor deze beurs. Wel is het echt te hopen dat er een extra hal bij te boeken is volgend jaar, want het was nu gewoon echt te druk. Al snap ik dat niet iedere uitgever een budget heeft voor een grotere stand, en dat een extra hal vast enorm veel geld kost voor de organisatie.

Een aparte locatie voor de toernooien en een andere locatie voor de verenigingen (met een grotere spelbibliotheek?) is ook te hopen. We gaan het zien, ik ben volgend jaar in ieder geval weer van de partij! Laat in de comments vooral jouw impressie én jouw aanraders achter.

 

Laat een reactie achter

Nora

Had ik maar meer tijd om alle leuke films en series te kunnen zien, meer boeken te kunnen lezen, spellen te kunnen spelen en te kunnen schrijven. Nu combineer ik al het bovenstaande met een fulltime baan in marketing, mijn gezin en vrienden. Mijn favorieten zijn o.a. Neil Gaiman, Leigh Bardugo, Rick Riordan, Rainbow Rowell, Star Wars, Harry Potter, de MCU, Bucky, Batman, Netflix en Disney. Op alle social media kun je me vinden als @nosinne

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.