Recensie: Enola Holmes is leuk voor alle leeftijden

Hoewel Amazon’s Prime Video ze op de hielen zit, levert Netflix nog steeds de meeste Originals af. Titels specifiek gemaakt voor die streaming service. Een van de nieuwste titels is Enola Holmes, een film over het jongere zusje van de wereldberoemde speurneus Sherlock. Enola Holmes zat niet in de oorspronkelijke verhalen van Arthur Conan Doyle, maar is verzonnen door auteur Nancy Springer. Deze film is gebaseerd op haar eerste boek in een serie van zes: The Case of the Missing Marquess.

Waar gaat Enola Holmes over?

Recensie: Enola Holmes is leuk voor alle leeftijden

Enola is een nakomertje en wordt vrij opgevoed door haar moeder, die haar zeer diverse vaardigheden leert, van jujitsu tot schaken. Op een dag is haar moeder echter opeens verdwenen. Enola’s (veel) oudere broers Mycroft en Sherlock willen haar naar een strenge school voor meisjes sturen, zodat ze een gedegen, klassieke opleiding kan krijgen. Enola wil echter op zoek naar haar moeder en vlucht weg van haar broers. Tijdens die vlucht ontmoet ze de jonge graaf Tewkesbury.

Ook Tewkesbury is op de vlucht en Enola komt er achter waarom. Ze moet een keuze maken: zoekt ze verder naar haar moeder, of helpt ze Tewkesbury? Intussen zitten Mycroft en Sherlock haar op de hielen. Wie heeft de beste detective skills?

Geen hoofdrol voor Sherlock

Recensie: Enola Holmes is leuk voor alle leeftijden

Dit verhaal moet het in eerste instantie natuurlijk hebben van die wereldberoemde achternaam, Holmes. Sherlock Holmes spreekt enorm tot de verbeelding, welke versie je ook kijkt. De twee varianten die mensen het meest op hun netvlies zullen hebben, zijn die met Robert Downey Jr en die met Benedict Cumberbatch. De televisieserie met Cumberbatch speelde zich af in het heden, de versie van Downey Jr in de oorspronkelijke, Victoriaanse setting. Enola Holmes kiest voor dat laatste decor. Logisch, want in het heden zou het veel minder bijzonder zijn als een jong meisje de dingen doet en kan die Enola doet. Een andere, modernere setting had niet geklopt met dit verhaal en diens hoofdrolspeler.

De achternaam speelt dus een grote rol, maar Sherlock is in deze film slechts een bijfiguur. Een bijfiguur gespeeld door niemand minder dan Henry Cavill. Het is in eerste instantie een beetje gek om spierbundel Cavill (Superman, The Witcher) te zien als Sherlock Holmes. Toch werkt het wel, vooral omdat hij vooral op de achtergrond aanwezig is en de film niet om hem draait. Een charismatische, knappe Sherlock: waarom ook niet voor een keer. Eigenlijk is deze film tot de nok toe gevuld met zulke acteurs. Natuurlijk zit ook hoofdrolspeelster Millie Bobby Brown (Stranger Things) bomvol charisma. Het helpt bovendien dat alle acteurs het enorm naar hun zin lijken te hebben in hun rollen.

Geen memorabel plot

Recensie: Enola Holmes is leuk voor alle leeftijden

Het plot van Enola Holmes is prima, maar niet fantástisch. Het is gewoon een lekker dertien in een dozijn plot. Hoewel, de reden rondom Tewkesbury’s verdwijning is een politiekere dan in menig ander film met hoofdrolspelers van deze leeftijd. Gelukkig is het ook goed te volgen voor de jongere kijkers. Enola Holmes is dan ook een film voor alle leeftijden: oudere kijkers kunnen zich vermaken met de bekende personages en acteurs als Cavill, terwijl jongere kijkers zich kunnen herkennen in Enola of Tewkesbury. Voor beide leeftijden is de Victoriaanse setting een erg mooie om naar te kijken. De aankleding en de decors zijn sowieso erg goed.

Iets wat je fantastisch vindt of wat je haat: het breken van de ‘fourth wall’.  Denk aan Deadpool en Ferris Bueller: beide personages breken tijdens hun films continu de vierde wand. Ook Enola is zo’n personage. Tijdens de film keert ze zich vaak tot de kijkers. Persoonlijk vond ik het erg leuk, en zoals gezegd heeft Brown er de geschikte charisma voor (net als Ryan Reynolds en Matthew Broderick). Het hielp om meer humor en persoonlijkheid in de film te brengen. Maar, is dit niet je ding, dan ga je je er flink aan storen tijdens deze film.

Conclusie

Enola Holmes moet het vooral hebben van de personages en diens vertolkers. Millie Bobby Brown is echt fantastisch in de hoofdrol, maar ook alle andere acteurs als Cavill, Sam Claflin (Mycroft) en Helena Bonham Carter (moeder van de drie Sherlocks) zitten hier perfect op hun plek. Nancy Springer schreef (tot nu toe) in totaal zes boeken over Enola Holmes. Met het succes van deze film lijkt het me redelijk voor zichzelf spreken dat er nog minstens één vervolg komt, maar mogelijk zelfs meer. Lekker bankhangen en kijken naar de prettig gestoorde Holmes-familie: een zeer goede besteding van de avond.

Enola Holmes

Vooral goed dankzij de cast
3.85

Plot

3.0/5

Personages

4.0/5

Cast

4.5/5

Goed

  • De hoofdrolspelers
  • Lekker luchtig
  • Frisse wind in het genre

Niet zo

  • Tikkeltje voorspelbaar
  • Fourth wall breken moet je ding zijn

Laat een reactie achter

Nora

Volg Nora op Twitter en Instagram: @nosinne

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.