Recensie: Manifest kan sterke start niet volhouden

Stel je voor dat je een vliegtuig instapt en vijf jaar later pas weer aankomt, zonder zelf enig besef te hebben dat je vijf jaar weg bent geweest. Wat gebeurt er dan met je? En het belangrijkste: wat is er gebeurd? Met die vragen krijgen Ben, Michaela, Cal, Saanvi en nog aantal andere passagiers van vlucht 828 te maken in de NBC hitserie Manifest.

Waar gaat Manifest over?

Ben en Michaela, broer en zus, zijn met de familie en de kinderen van Ben op vakantie geweest op Jamaica. Bij het terug willen vliegen naar New York krijgen ze te horen dat de vlucht overvol is en of er mensen, in ruil voor een geldvoucher, een latere vlucht willen nemen. Ben, Michaela en Bens zoontje Cal gaan voor de voucher en nemen een latere vlucht. Bens vrouw en de ouders van Ben en Michaela nemen de eerdere. 

Niets vermoedend nemen ze afscheid van elkaar en stappen Ben, Michaela en Ben een paar uur later op een vlucht richting New York. Bij het landen merken ze dat er iets aan de hand is. Tientallen politieauto’s staan al snel rondom het vliegtuig en bij het uitstappen mogen ze niet ver van het vliegtuig vandaan. Als Michaela geïrriteerd vraagt wat er aan de hand is, krijgt ze een antwoord te horen waarvan ze niet wist dat het mogelijk was. De commotie rondom het vliegtuig komt doordat het november 2018 is, vijfeneenhalf jaar later sinds het vliegtuig is vertrokken vanuit Jamaica.. En iedereen, inclusief het vliegtuig, is zonder enige schrammetjes of veroudering, geland. Wat er is gebeurd is een compleet raadsel voor alle passagiers en het hele land. Niets is meer wat het lijkt en terugkeren naar het normale leven lijkt onmogelijk. 

Recensie: Manifest kan sterke start niet volhouden

Goed beginnende verhaallijn 

De verhaallijn die wordt gepresenteerd in de trailer en het begin van de serie is origineel en viel bij veel al snel in de smaak. Bijna iedereen stapt wel eens op een vliegtuig en daar leg je toch je leven in de handen van de piloot en het cabinepersoneel. Allicht is dat ook waarom deze serie zo aansloeg: het is realistisch. Niet dat ik verwacht dat mijn vliegtuig ineens vijf jaar later landt, maar tóch. Je weet het maar nooit. Daarnaast is het hele ‘mysterie’ en ‘wat is er nu gebeurd’ in een serie altijd heel boeiend om te kijken. Want je wilt weten wat er nu is gebeurd en blijft daardoor elke aflevering kijken, want telkens kom je achter meer en meer antwoorden. 

Uitgemolken

Hoewel het eerste seizoen van Manifest de focus erg houdt op het vliegtuig en wat er precies is gebeurd, komen er in de volgende twee seizoenen steeds meer elementen bij die ‘losjes’ verbonden zijn met het vliegtuig. Het is natuurlijk logisch dat als een serie langer doorgaat, dat er meer verhaallijnen verzonnen moeten worden om het interessant te houden. 

Maar soms is het belangrijkste verhaal verteld in twee seizoenen of kan het verteld worden in twee seizoenen, maar wordt het uitgemolken omdat het populair is. Ook al haalt het de kwaliteit van de serie naar beneden. Helaas is dat bij Manifest ook het geval. Hoewel het nog steeds plezierig is om te kijken, voelt alles een beetje ‘te’ en soms zelfs onnodig. De originele plotlijn vervaagd, doordat er van alles bij wordt gehaald wat er niet heel erg te maken mee heeft. Het is dat de cast leuk is en dat je na drie seizoenen wel wilt weten wat er nu precies gebeurd is, maar anders zou het lastiger zijn om geïnteresseerd te blijven.

Recensie: Manifest kan sterke start niet volhouden

Seizoen vier? 

Ook al waren de laatste twee seizoenen wat minder sterk dan het eerste seizoen, eindigde seizoen drie wel met een (grote) cliffhanger in de veronderstelling dat de makers een vierde seizoen konden maken. Helaas was dit niet het geval en gaf NBC geen groen licht voor een nieuw seizoen. Op Instragam deelden de castleden hoe jammer ze het vonden en ook het internet, voornamelijk Twitter, was het er niet mee eens. De media-aandacht voor het annuleren van de show werd zo groot, dat Netflix in gesprek wilde gaan met de makers van Manifest om de mogelijkheden te bespreken voor toch een vierde seizoen. Dat het vierde seizoen op Netflix gaat verschijnen, is al zeker. Wanneer dat gaat gebeuren, nog niet.

Hoewel ik niet meer met zoveel plezier en aandacht naar Manifest kijk als tijdens het eerste seizoen, wil ook ik weten wat er nu gebeurd is met 828 en hoe het kan dat het vliegtuig vijfeneenhalf jaar verdwenen was. Maar daarna moet het wel stoppen – mits alle antwoorden gegeven zijn.

Conclusie

Voor wie van mysterie, thriller en drama houdt is Manifest een perfecte serie. Het is wellicht niet ‘s werelds beste serie, maar het is zeker vermakelijk en houd je nieuwsgierig naar de antwoorden. Maar wees gewaarschuwd: op dit moment eindigt Manifest met een cliffhanger, zonder alle antwoorden. Het is dus (lang?) wachten op het vierde seizoen, met dank aan Netflix. 

Manifest

Zakt in na seizoen 1
3.5

Verhaal

3.5/5

Cast

4.0/5

Special effects

4.5/5

Herspeelbaarheid

2.0/5

Laat een reactie achter

Cassandra

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.