Recensie: Jij (Caroline Kepnes) is even spannend als de serie

You is een van de meest succesvolle Netflix series die op dit moment op de streamingdienst te zien is. De serie is gebaseerd op het boek van Caroline Kepner, in het Nederlands ook wel bekend als Jij. Na het zien van de serie was ik enthousiast en besloot ik om het boek zelf te lezen. Het boek is ongeveer hetzelfde als de tv-serie, al is de serie wel iets spectaculairder gemaakt dan het boek. Dan nog is Jij een boeiend boek om te lezen, omdat het een interessante kijk geeft in het hoofd van een stalker.

Jij is uitgegeven door Xander Uitgevers en is een vertaling van You.

Waar gaat het over?

Jij vertelt het verhaal van Joe Goldberg, een manager in een boekwinkel die op een dag geobsedeerd raakt door een klant genaamd Genievere Beck. Joe kan haar niet vergeten en besluit dat zij de liefde van zijn leven is. Hij bespiedt haar, breekt bij haar in, steelt van haar en wil haar bezitten. Joe gaat tot het uiterste om ervoor te zorgen dat zij hem ook als de ware ziet. Hij hackt haar telefoon en elimineert alle obstakels die tussen hun liefde in staan. Maar Joe komt er achter dat Beck geheimen heeft en toch niet zo perfect is als hij denkt. En ook voor Genievere schuilt er gevaar. Zal zij voor Joe vallen of zich op tijd realiseren dat hij niet de prins op het witte paard is?

De psyche van een stalker

Het grootste verschil tussen het boek en de serie is het feit dat de Joe in de serie meer de kans kreeg om als soort van held gezien te worden. Zo heeft de serie het buurjongetje Paco, die door Joe gered wordt. Paco is niet aanwezig in het boek en dit is maar goed ook. In het boek was het veel makkelijker om Joe te zien als een slecht persoon, ondanks het feit dat hij zo zijn best deed om zijn gedrag goed te praten. Wat dat betreft is Jij een interessante kijk in de psyche van een stalker. Iemand die zo’n obsessie heeft met een ander persoon en letterlijk over lijken gaat om die persoon voor zich te winnen, ziet niet in dat hij fout bezig is. Het feit dat Beck zelf niet onschuldig is draagt ook bij aan het verhaal en houdt het interessant. In de meeste boeken is het hoofdpersonage in ieder geval iemand van wie je hoopt dat die persoon gaat slagen. In Jij is dit juist omgekeerd. Bij iedere slechte actie van Joe hoop je stiekem dat hij gepakt wordt. Toch blijft het boek spannend, alleen al omdat hij overal mee weg lijkt te komen.

Aparte schrijfstijl

Het boek heet Jij en dat komt vooral doordat Beck door Joe aangesproken wordt als jij. Ieder hoofdstuk begint zowat met het woord en het lijkt zo net alsof Joe het verhaal opbiecht aan Beck. In het begin was het even wennen, maar al snel weet de schrijfstijl je toch mee te sleuren in het verhaal. Op sommige momenten zou er wel wat meer tempo in het verhaal mogen zitten, maar over het algemeen is het boek snel door te komen en blijft het ook spannend. Hoewel in de tv-serie de dramatische elementen enigszins zijn uitvergroot, voelt Jij iets realistischer aan. Het is echter wel jammer dat Peach, de beste vriendin van Beck en aardsrivaal van Joe, wat meer naar de achtergrond verdwijnt in het boek.

Conclusie

Ondanks het feit dat ik de tv-serie al had gezien, wist Jij mij toch te verrassen. Het boek is spannend en weet de lezer zich ongemakkelijk te laten voelen. Soms is het prettig als een boek dat weet te doen, voornamelijk een thriller. Hier en daar had er meer tempo in gemogen, maar over het algemeen is Jij een aanrader.

 

Laat een reactie achter

Ingrid

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.