Recensie: Hij die niet bestaat zit vol backstory en emotie

Na alle gekte rondom Voorbij het Wederwoud kan Hij die niet bestaat, de nieuwe novelle van Valentijn Ringelberg, niet achterblijven. Het is een dunnetje dat binnen een dag te verslinden is, maar dat maakt het niet minder waardevol. Ook met dit boek slaat Valentijn weer een homerun en in deze recensie vertel ik je precies waarom.

Waar gaat Hij die niet bestaat over?

Recensie: Hij die niet bestaat zit vol backstory en emotieJe gelooft het niet: over Hij Die Niet Bestaat. Dat is namelijk de (vertaalde) naam van een van de personages uit Voorbij het Wederwoud. Het is een prequel die je los kunt lezen. Je ervaart samen met Kojvo hoe het is om als O’Kani welp op te groeien in de Zoutsteppe, hoe het is om los te breken van zijn moeder, hoe het is om als O’Kani tussen de mensen rond te lopen en het allerbelangrijkst: hoe Kojvo de Kinderdoder is geworden.

Heel gezellig allemaal dus

Ondanks dat ‘gezellig’ zeker niet het eerste is waar ik aan denk bij het lezen van Hij Die Niet Bestaat, is het een prachtig en poëtisch verhaal. Er zit zoveel symboliek in en alle persoonlijke ontwikkeling wordt zo mooi opgebouwd. Er zitten ook knikjes in naar Voorbij het Wederwoud die het nog leuker maken om te lezen. De schrijfstijl is gewoon prettig en Kojvo’s verhaal houdt de aandacht goed vast.

Puntjes op de i van Hij die niet bestaat

Als je de recensie van Voorbij het Wederwoud hebt gelezen, weet je hoe lyrisch ik over Valentijn Ringelberg ben. Dat geldt bijna net zo hard voor deze novelle. In beide boeken vind ik het begin vaak net iets te vaag en ingewikkeld, maar verder heb ik er niet zo veel op aan te merken. De pesterijen raakten me niet zo diep als verwacht en Kojvo valt voor mijn gevoel wel erg heftig tegen zijn moeder uit vlak voordat hij vertrekt, dus daar zou nog ietsje meer opbouw in kunnen zitten, maar toch geef ik dit boek zeker vier sterren. Zoals je in bovenstaand tussenkopje kunt lezen is die verhaal minder ‘leuk’ om te lezen, het is wat serieuzer en complexer, dan Voorbij het Wederwoud. Het voelt minder speels en minder avontuurlijk, maar het is zo rijk aan achtergrondverhaal, cultuur, nuance en politiek gekonkel. Dit is een boek dat je tegelijk wel en niet met een opgelucht gevoel weglegt, want het heeft geen happy end. Jammer, maar ook wel heel sterk.

Conclusie: op sommige vlakken is Hij die niet bestaat zelfs beter dan Voorbij het Wederwoud

Voorbij het Wederwoud vond ik leuker om te lezen, het paste beter bij mij, maar de focus die Hij Die Niet Bestaat heeft op het leven van Kojvo maakt het ook zeker een must read. Het is een onzettend interessant en gevoelig boek en het heeft daarnaast weer een prachtige cover. Ik kan niet wachten om Voorbij het Wederwoud nogmaals te lezen met deze nieuwe inzichten. Keep up the good work Valentijn!

Hij Die Niet Bestaat

Interessant en ingrijpend
4.1

Personages

5.0/5

Verhaallijn

4.5/5

Avontuur

2.0/5

Ontwikkeling

4.0/5

Symboliek

5.0/5

Goed

  • Heftig einde
  • Mooi verhaal
  • Mooie cover
  • Meeslepend

Niet zo

  • Treurig
  • Complex

Laat een reactie achter

Jennifer

https://jenniferwagemans.auteursblog.nl/

Check mijn social media voor updates over mijn fantasyreeks De Legendes van Pendar, reviews van andere boeken en fanart! Ik proeflees ook graag.

Ook interessant

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.