Recensie: Bohemian Rhapsody (2018)

Er is geen enkele band die in de buurt kan komen van de legendarische Queen. De band veranderde muziek in hun tijd aan de top. Ze hielden zich niet aan de generieke formules die de platenmaatschappijen zo wanhopig wilde toepassen. Ze mixte genres, wat bijvoorbeeld het meesterwerk Bohemian Rhapsody tot gevolg had. Een nummer dat nog altijd hoog in de top 2000 staat ieder jaar. Hoewel alle bandleden legendarisch zijn op hun eigen manier, was het vooral Freddie Mercury die de gemoederen flink bezig hield. De flamboyante zanger wist hoe hij het publiek moest bespelen en daarnaast had hij een bereik waar je u tegen zegt. Het leven van Mercury was niet altijd even makkelijk, vooral niet na de bekendheid van de band. Hij verloor zichzelf in seks, drugs en feestjes. Deze losbandigheid is hem uiteindelijk fataal geworden.

Het heeft even geduurd voordat het fascinerende verhaal van de zanger en de band naar het grote scherm kwam. In eerste instantie zou Sasha Baron Cohen (Borat) Mercury spelen. Dit ging echter niet door, omdat Cohen en de overige leden van de band het niet eens waren over de richting van het verhaal. Nu is het eindelijk zo ver. Bohemian Rhapsody vertelt het verhaal van Queen. Maar is het het waard om de film te kijken?

Waar gaat het over?

Een jonge Farrokh Bulsara werkt op Heathrow Airport, maar droomt van een carrière als zanger. Hij verandert zijn naam naar Freddie, ondanks het feit dat zijn vader het hier niet mee eens is. Freddie bezoekt een concert van een band genaamd Smile. Freddie volgt de band al een tijdje en aangezien hij zelf nummers schrijft wil hij graag in contact komen met de band. Hij vraagt een meisje, Mary, waar de band is. Freddie is onder de indruk van haar en zij van hem, maar nadat ze hem laat weten waar de band is, kiest hij er toch voor om ze te zoeken. Hij vindt leden Brian May en Roger Taylor in hun busje en nadat Freddie hen zijn liedjes geeft, laten ze weten dat hun zanger net is opgestapt en de band is opgedoekt. Freddie stelt voor dat hij de nieuwe zanger kan worden. De band is niet overtuigd, totdat hij begint te zingen. Het duurt niet lang voordat Freddie, samen met bassist John Deacon de band komt versterken. Queen is geboren.

De film volgt de ups en downs van de band en hun weg naar roem. Het laat zien hoe de meest bekende nummers ontstaan zijn. Maar bovenal vertelt de film het tragische verhaal van Mercury, die zichzelf verliest in zijn eenzaamheid.

Fantastische casting

Bohemian Rhapsody is een film die zowel fans and niet-fans van de band kan behagen. Degene die de casting heeft gedaan voor deze film verdient sowieso opslag. De band leden lijken stuk voor stuk op de echte Queen. Er waren momenten dat het eerder leek alsof het een documentaire was dan een film. Vooral Rami Malek, die Mercury speelt, verdient een pluim. Er zijn momenten dat hij niet van de echte Freddie te onderscheiden is. Zijn stem, de maniertjes en de bewegingen die hij maakt kloppen precies met hoe de echte Mercury was. Daarnaast is zijn performance respectvol naar de overleden zanger toe.

Natuurlijk zijn sommige scènes gedramatiseerd en zijn er wat vrijheden genomen als het aankomt op de tijdlijn. Dit is echter niet storend. Er zijn momenten die wel wat langdradig zijn, maar al met al is het fantastische spel van de cast genoeg om de aandacht vast te blijven houden. De soundtrack helpt natuurlijk ook mee. De muziek van Queen is tijdloos.

Nadat de trailer werd uitgebracht waren er genoeg mensen die vonden dat Mercury wel heel veel tijd doorbracht met de mooie blondine. Er werd gevreesd voor zogenaamd straightwashing. Mercury stond ten slotte bekend om zijn relaties met mannen. Het is echter een feit dat de liefde van Mercurys leven Mary Austin was. Zij is ook degene voor wie het nummer Love Of My Life is geschreven. Nadat Freddie zijn geaardheid had geaccepteerd was hun relatie over, maar de twee bleven goede vrienden. Mercury zei zelfs dat Austin de enige was die hem écht kende. Het is dus logisch dat zij een grote rol speelt in de film over zijn leven. De Mercury in de film is waarheidsgetrouw aan de echte Mercury, en daar horen zeker ook zijn relaties met andere mannen bij. Alles wordt op een respectvolle manier in beeld gebracht. Het is niet altijd makkelijk om te kijken, wat laat zien dat het leven voor Mercury niet altijd even leuk was, maar het geeft wel meer inzicht in hoe Mercury was achter gesloten deuren.

Conclusie

Of je nu een groot Queen fan bent of niet, de film is goed genoeg om je te vermaken, ondanks de soms wat trage stukken tussendoor. Daarnaast is de soundtrack een lust voor je oren, wat natuurlijk al reden genoeg is om de film te bekijken. Bohemian Rhapsody draait nu in de bioscoop.

 

Laat een reactie achter

Ingrid

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.