Recensie: She-ra en de powerprinsessen seizoen 5

Sprong jij ook een gat in de lucht toen seizoen 5 van She-ra en de powerprinsessen op 15 mei op Netflix stond? Nee? Dan ga ik je nu vertellen waarom je deze serie op je to-watch lijst moet zetten.

Sowieso moet je deze serie kijken wanneer je houdt van heerlijk foute intromuziek en woordgrappen. She-ra combineert humor, avontuur, magie, sci-fi en fantastische persoonlijke ontwikkelingen. Het gaat over jezelf opofferen, het bepalen van je eigen lot, samenwerken en het grijze gebied tussen goed en kwaad. Er is voor iedereen wel iets herkenbaars. Deze cliché elementen krijgen door de bijzondere setting een verfrissende twist. Het lijkt heel zoetsappig te zijn, omdat er ‘powerprincessen’ in de titel staat, maar het gaat eigenlijk over jonge leiders die hun magische krachten gebruiken om hun land te beschermen in een allesverwoestende oorlog.

Waar gaat She-ra en de powerprincessen over?

Adora maakt al haar hele leven deel uit van de Horde, maar ze weet eigenlijk niet goed wat dat inhoudt. Nadat ze een magisch zwaard vindt, wordt haar hele leven op zijn kop gezet en moet ze op zoek gaan naar zichzelf, haar levensdoel en haar echte vrienden. Dat zorgt voor een breuk tussen Adora en haar beste vriendin Catra, een breuk die nog veel narigheid en complexe emoties gaat opleveren. Adora maakt het haar taak om op zoek te gaan naar iedereen met magische krachten die haar kan helpen om de oorlog die op haar planeet woedt, tot een eind te brengen. Daar zal ze een hoop voor moeten opofferen…

YES, hier leven we al 4 seizoenen naartoe

Dit seizoen zat wederom bomvol herkenbare problemen, persoonlijke ontwikkeling, drama, spanning en plottwists. In één woord: bingewaardig. Deze hele serie leef je er naartoe dat Catra en Adora weer samen gelukkig kunnen zijn (als vrienden of…?). In dit seizoen heeft Catra Adora eindelijk vergeven dat ze haar in de steek liet en heeft ze aan zichzelf toegegeven dat een thuis en een familie iets is dat ze oprecht graag wil. Dit is natuurlijk het moment voor Shadow Weaver, de (sadistische) enige ouderfiguur die Catra en Adora ooit gekend hebben, om daar een stokje voor te steken. Zal het ooit goedkomen?

Nieuwe slechterik – had beter gekund

Recensie: She-ra en de powerprincessen seizoen 5Deze serie is gebouwd op het terreurbewind van Hordak, leider van de Horde. Hij is vier seizoenen lang een ontzettend interessant en complex karakter geweest. Hij heeft zijn hele leven gevochten om zijn ‘grote broer’, Horde Prime, trots te maken. Wanneer hij erachter komt dat hij eigenlijk niets waard is, stort hij in. In dit seizoen kom je erachter wat er van Hordak overblijft en wat de toekomst voor hem te bieden heeft. Zullen hij en Entrapta ooit echt vrienden (of meer…) worden?

Ondanks dat ik Hordak miste als main villain, was ik heel nieuwsgierig naar Horde Prime. Uiteindelijk ben ik niet zoveel over hem te weten gekomen als dat ik gehoopt had. Waar haalt hij zijn technologie vandaan en hoe gaat hij zo zorgvuldig en onopvallend te werk? Waarom wil hij zijn licht en vrede verspreiden? Who hurt you Horde Prime? Dat gebrek aan diepte vond ik wel een tegenvaller, omdat zijn persoonlijkheid zo intrigerend is. Hij is hoffelijk, dwingt respect af, is zorgzaam richting Catra, maar voert ook gruwelijke daden uit. Hij legt zijn plannen ook op zo’n manier uit, dat je het niet kan helpen om het ergens een klein beetje met hem eens te zijn. Hij is zeker meer likeable dan je doorsnee plunderaar.

Wat is de doelgroep?

Een van de problemen die ik heb met deze serie, is dat het voor mij af en toe niet helemaal duidelijk is of het voor kinderen is of niet. De zingende eenhoorn en het gebrek aan intimiteit tussen karakters doet denken van wel, maar er gaan toch wel echt personages dood en het is oorlog…

Het andere probleem dat ik met She-ra en de powerprinsessen heb, is dat sommige dingen wat voorspelbaar of makkelijk zijn. Horde Prime’s enige zwakte was een beetje slap en te verwachten. Daarnaast wordt er pas tegen het einde van het seizoen ontdekt wat eigenlijk de oplossing is voor alle problemen en die oplossing halen ze binnen diezelfde aflevering nog…

Meer van hetzelfde?

In seizoen 4 wordt de toon gezet door een shapeshifter. Onze helden weten daardoor niet wie ze kunnen vertrouwen. Het mind control concept dat in dit seizoen de toon zet, is heel interessant omdat je vrienden met vrienden kunt laten vechten. Dat zorgt voor ingewikkelde relaties en hartverscheurende scènes. Je weet opnieuw niet wie je wel en niet kunt vertrouwen en dat zorgt ervoor dat je op het puntje van je stoel zit. Ik vond het niet storend, maar het concept is wel vergelijkbaar met dat van het vorige seizoen.

Conclusie: een mooi einde, maar minder sterk dan voorgaande seizoenen

Het begin van het vijfde She-ra seizoen is heel sterk. Je valt weer direct in de spanning. Dat neemt tussen aflevering zeven en tien helaas flink af. Die afleveringen voelen een beetje aan als vulling en hebben niet zo veel impact op de rode lijn. Daarnaast vond ik ze erg traag. De finale is wel weer heel spannend, inspirerend, meeslepend en hartverscheurend. De persoonlijke ontwikkeling van onze helden zit heel goed in elkaar, al had Horde Prime wel iets meer aandacht kunnen gebruiken. Ik zou seizoen 5 zeker gaan kijken en ik beloof je dat er momenten in zitten waar je lang op gewacht hebt. Ik denk alleen wel dat de verhaallijn van vorige seizoenen misschien iets sterker was.

She-ra en de powerprincessen

Spannend en meeslepend
3.4

Fantasy

4.5/5

Plottwists

3.5/5

Personages

5.0/5

Clichés/cringeworthyness

2.0/5

Slechterik

2.0/5

Goed

  • Fantasierijk
  • Meeslepend
  • Karakterontwikkelingen
  • Spanning

Niet zo

  • Voor kinderen?
  • Traag in het midden
  • Clichés/cringworthyness
  • Slechterik

Laat een reactie achter

Jennifer

https://jenniferwagemans.auteursblog.nl/

Check mijn social media voor updates over mijn fantasyreeks De Legendes van Pendar, reviews van andere boeken en fanart! Ik proeflees ook graag.

Ook interessant

1 Comment

  • Gisteren keek ik het laatste seizoen af, wat een mooi einde zeg! Ik hoop de serie nog een keertje opnieuw te kijken, aangezien ik het altijd tussendoor keek en nooit echt mijn complete aandacht erbij had, terwijl het juistzo’n goede serie is! 🙂

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.