Na Dirty John wil je al je dating apps direct verwijderen

Netflix is goed bezig met series over dating dat mis gaat. Eerst was er Youen nu heeft de streaming-gigant de serie Dirty John toegevoegd. Verliefd worden, een huis aan zee kopen, trouwen. Het klinkt allemaal als een sprookje voor de inmiddels vier keer gescheiden Debra Newell. Na een niet zo succesvol liefdesleven, ontmoet ze de charmante John Meehan via een online dating website en lijkt alles eindelijk op z’n plek te vallen. Maar niet iedereen is zo blij voor Debra: haar dochters merken al snel op dat John niet de man is wie hij zegt dat hij is. Maar is het niet al te laat om uit het spinnenweb van leugens te ontsnappen?

Het verhaal

Debra is moeder van twee kinderen en is een zeer succesvolle zakenvrouw. Haar liefdesleven is echter niet zo succesvol en na vier mislukte huwelijken, is ze altijd nog alleen. Via een datingwebsite ontmoet ze de leuke John Meehan, een arts bij een lokaal ziekenhuis met een goed en stabiel leven. Van een date loopt het al snel uit naar meerdere dates en binnen vijf maanden wonen ze samen in een duur appartement aan de zee. De enigen die niet weg zijn van John, zijn de dochters en het neefje van Debra. Maar Debra is zo in de wolken dat ze alleen maar boos wordt als haar dochters er iets over zeggen. Totdat ze rondsnuffelt in een laatje van John en tientallen contactverboden vindt van vrouwen door de jaren heen. Maar van hem afkomen is moeilijker dan dat ze in eerste instantie dacht.

Echt gebeurd

Het verhaal van Dirty John is gebaseerd op artikelen en een podcast van The New York Times. Als je de Netflix-hit aan het kijken bent voelt het echt als een fictief verhaal, want je kan je bijna niet indenken dat iemand zo naïef kan zijn en dat aan de andere kant iemand zo gek kan zijn van geld. Maar toch is het verhaal echt gebeurd en natuurlijk is het gebaseerd op en is er meer drama bijgevoegd, maar de rode lijn is waar gebeurd. En dat is eng, heel eng.

Casting en personages

Dat de casting goed is gedaan, is niet onder uit te komen. De acteurs en de echte personen verschillen niet veel van elkaar. Wel zijn alle personages die in de serie spelen het beeld van een stereotype rijke Amerikaan. Blond haar, mooie mensen, rijk, mooie kleding. Het voelt bijna niet als echte, dagelijkse, mensen, omdat ze zo ‘perfect’ overkomen op beeld. Misschien was het de bedoeling van de serie, maar het creëert wel een situatie waarin je je minder kan inleven in de personages, omdat ze ver afstaan van hoe ‘echte’ mensen zijn. Wel moeten er zeker credits worden gegeven aan Eric Bana, die in de rol kroop van John Meehan. Hoe hij zijn boosheid, zijn wil voor geld, neerzet op beeld, is geweldig gedaan. Je krijgt het, zeker als vrouw zijnde, benauwd van de serie. Benauwd van het idee dat iemand zo woest kan zijn, zo hebberig voor geld kan zijn.

Het einde

Terwijl je de serie kijkt, zijn er meerdere mogelijkheden voor een einde die bij je op zullen komen. Maar het einde waarmee de serie uiteindelijk is gekomen, was een totale verrassing.

Spoiler
Het  meest  voor de hand liggende einde, dat het John uiteindelijk zou lukken om Debra of haar kinderen iets aan te doen, gebeurde niet. In plaats daarvan, uit zelfverdediging, steekt Debra’s jongste dochter Terra, John neer op een parkeerplaats. Het einde voelde heel onverwachts; het was niet aan te zien komen. Dit maakt echter de serie nog beter dan dat hij al was, de plottwist zorgde voor een extra stuk spanning.

Conclusie

Dirty John houdt je acht afleveringen lang op het puntje van je stoel. Je weet niet goed welke kant het op gaat en er zitten meerdere plottwisten in. Of het een aanrader is? Zeker weten. Of je nog wilt daten na deze serie? Dat kunnen we niet zeker zeggen. Wel kunnen we zeggen dat deze serie hopelijk mee geeft dat je niet met iemand moet trouwen na vijf maanden.

Dirty John

Op het puntje van je stoel
4

Cast

4.5/5

Plot

3.5/5

Realistisch

4.0/5

Laat een reactie achter

Cassandra

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.