Netflix tip: Tiger King

Het is de afgelopen tijd onmogelijk geweest om op het internet te vertoeven en geen meme tegen te komen van ene Joe Exotic en That bitch Carole Baskins. In eerste instantie vroeg ik mij af waar ze in hemelsnaam over gingen. Het bleek dat het antwoord te vinden was op Netflix. De documentaire Tiger King maakte een hoop los. Bij het zien van de titel denk je wellicht dat het een natuurdocumentaire is die gaat over de koning van de jungle. Niets is minder waar. Tiger King is zeven uur lang een aaneenschakeling van moord, geweld, liedjes over tijgers en zoveel andere absurde zaken. Soms denk je dat het allemaal verzonnen moet zijn. Toch is niets minder waar. Alles wat er in Tiger King wordt laten zien is echt gebeurd.

Waar gaat Tiger King over?

Tiger King draait om de excentrieke Joe Exotic, de eigenaar van G.W. Zoo. De grootste succesfactor van Joe is het feit dat hij tijgers fokt en ze bij hun moeder weg haalt, zodat ze door publiek geaaid kunnen worden. Dit stoot tegen het zere been van zijn rivale Carole Baskins. Zij is de eigenaresse van Big Cat Rescue en wil dat de exploitatie en verkoop van de tijgers stops. Toch is Joe niet de enige die niet helemaal zuiver is. Carole heeft haar eigen geheimen. Maar er zijn meerdere personen die bijdragen aan de chaos van deze duistere wereld. Niets is wat het lijkt en niemand is onschuldig.

Netflix tip: Tiger King

Waarom moet je Tiger King kijken?

Als iemand die normaal niet zo van de documentaires is, was ondergetekende in eerste instantie niet heel enthousiast. Zeven afleveringen van bijna een uur? Dat moest het wel heel boeiend zijn. Toch was de constante aandacht voor de serie genoeg om de serie uiteindelijk te starten. Vanaf het eerste moment word je meegezogen in een zeer bijzondere wereld met zeer bijzondere figuren. Het is bijna niet voor te stellen dat dit echte mensen zijn. Iedereen heeft een verborgen agenda. Wat op het eerste gezicht een normale rivaliteit lijkt, mondt uit in fraude, bedrog en zelfs moord. Niet alleen Joe en Carole zijn hoofdpersonen in deze rare gebeurtenissen. Zo is er Doc Antle, die van het trainen van dieren een soort sekte heeft gemaakt.

Het is echter niet slim om al teveel te lezen over wat er in de documentaire gebeurt. Hoe minder je weet, hoe groter de verbazing is. Die verbazing begint al tijdens de eerste aflevering. Je zult denken; “Waar kijk ik in hemelsnaam naar?” Toch zul je niet in staat zijn om te stoppen met kijken.

Confronterend

De documentaire had eigenlijk een soort van Blackfish moeten worden. Het zou de mishandeling van grote katten en andere dieren aan de kaak moeten stellen. Dat gebeurt ook in zekere zin. De moordcomplotten en andere dramatische gebeurtenissen zijn bijzaak als je kijkt naar het grote geheel. Wat Tiger King anders maakt dan andere documentaires, is dat het dichterbij komt dan we denken. Als je naar een true crime documentaire kijkt, dan weet je dat de kans klein is dat dit jou overkomt. Hopelijk is de kans nog kleiner dat jij moordenaar wordt. Maar Tiger King zorgt er voor dat je je als kijker ook verantwoordelijk gaat voelen. We zijn allemaal wel eens naar een dierentuin geweest met te kleine kooien. Er zijn ook vast genoeg mensen die op vakantie op de foto zijn gegaan met een wild dier. In Tiger King zien we, naast alle excentrieke personen, ook de waarheid achter deze business. Dat alleen al zou genoeg reden moeten zijn om de serie te kijken.

Tiger King is nu te zien op Netflix.

Laat een reactie achter

Ingrid

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.