Geekmas: 8 redenen waarom Die Hard een Kerstfilm is

Het is een discussie die ieder jaar weer oplaait. Nee, we hebben het dit keer niet over Piet. We hebben het uiteraard over of Die Hard nu wel of geen kerstfilm is. De film maakte van Bruce Willis een actieheld. Ondertussen werden families over de hele wereld uit elkaar gedreven door die brandende vraag. “Is Die Hard een kerst film?”

In een onderzoek in Amerika kwam er uit dat 62% vond dat Die Hard geen kerstfilm is. Natuurlijk hebben wij onze eigen research gedaan. We stelden de vraag op onze Instagram Stories. 92% vond dat Die Hard een Kerstfilm is. Slechts 8% vond van niet. Ondanks het feit dat ons onderzoek uiteraard super betrouwbaar is, wilden we toch even nog onze argumenten geven die iedereen er van gaat overtuigen dat Die Hard toch echt een Kerstfilm is.

Geekmas: 8 redenen waarom Die Hard een Kerstfilm is

1. Het vindt plaats op Kerstavond

Dit is uiteraard het eerste argument die ons gewoon laat zien dat Die Hard een Kerstfilm is. De gebeurtenissen van de film vinden allemaal plaats op Kerstavond. Zonder Kerst was er geen feestje waardoor alle actie in de film niet zou plaatsvinden. De fans die roepen dat het geen Kerstfilm is, geven aan dat het ook een ander feestje had kunnen zijn. Het feit dat het een Kerstfeest is, is volgens hen niet relevant voor het verhaal. De ervaring leert dat Kerstfeestjes altijd dramatischer zijn dan andere borrels, dus hier moeten we toch een puntje toe kennen aan de Ja-groep.

2. Er komen veel Kerstnummers in voor

Een film met Kerstmuziek, is een Kerstfilm. Zo simpel is het. Wij maken de regels niet, maar wij volgen deze wel op. Als een film “Let It Snow”, “Winter Wonderland”, of zelfs “Christmas in Hollis” van Run DMC gebruikt, dan is het een Kerstfilm.

3. Al die Kerstreferenties!

Geekmas: 8 redenen waarom Die Hard een Kerstfilm is

“Dear Santa, Now I have a machine gun. Ho Ho Ho.” Dat zegt genoeg, toch? Daarnaast heet de vrouw van John Holly. Holly is natuurlijk hulst in het Nederlands. Wat is er nu Kerstiger dan hulst? Helemaal niets natuurlijk, om dit vergezochte argument even kracht bij te zetten.

4. John heeft geen zin in het Kerstfeest

Natuurlijk zijn er genoeg mensen die staan te springen om Kerst te vieren. Over het algemeen gesproken zijn Kerstborrels en feestjes op het werk toch meer een verplichting. John heeft ook geen zin in deze verplichting en daarmee representeert hij alle ongelukkige zielen die eens in het jaar huiswaarts keren om verplicht gezellig te doen.

5. John deelde cadeautjes uit

Kerst is de tijd om te geven. En hoewel John geen sokken gaf aan Hans Gruber en zijn terroristische organisatie, gaf hij wel het cadeau van kogels en dode handlangers. Allemaal in het belang van Gruber natuurlijk. Je zou maar voor zoveel werknemers een kerstpakket moeten bestellen. Niet te doen.

6. Het is de tijd voor familie en vriendschap

Holly neemt de kids gezellig mee naar het feestje. John wilde ook alleen maar tijd doorbrengen met zijn familie, voordat de terroristen de boel kwamen verpesten. Vriendschap is ook erg belangrijk tijdens Kerst en welke vriendschap is er nu mooier dan die van John en Al?

7. Hans Gruber is in principe the Grinch

Geekmas: 8 redenen waarom Die Hard een Kerstfilm is

Hij had iedere andere dag van het jaar kunnen kiezen, maar nee, Hans moest persé het Kerstfeest verpesten. De titel van het originele script was dan ook Die Hard & How Hans Gruber Stole Christmas.

(Disclaimer: dat was niet de titel van het originele script.)

8. De schrijvers zelf zeggen ook dat het een Kerstfilm is

Mic drop.

 

Wat vind jij? Is Die Hard een Kerstfilm of ben je nog steeds niet overtuigd?

Laat een reactie achter

Ingrid

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.