Recensie: What Once Was Mine is duister en lief tegelijk

Er zijn van die series die je 100 keer voorbij ziet komen voordat je ze eindelijk eens oppakt. De Twisted Tales serie is één van zulke series voor mij. Elke keer zie ik de serie weer verschijnen: op Instagram, op BookTube, in de boekwinkel… De boeken lijken me wel te achtervolgen! Eén van de delen staat al een tijdje in mijn kast (onaangeraakt uiteraard… 😊 ). Het verschijnen van What Once Was Mine gaf mij eindelijk een zetje om aan deze serie te beginnen. Rapunzel is één van mijn favoriete sprookjes en deze nieuwe retelling klonk gelijk ontzettend gaaf. Ben je benieuwd of hij dat ook was? Lees dan snel verder!

Waar gaat What Once Was Mine over?

What if Rapunzel’s mother drank a potion from the wrong flower?

“Desperate to save the life of their queen and her unborn child, the good citizens of the kingdom comb the land for the all-healing Sundrop Flower to cure her… but someone mistakenly picks the blossom of the Moondrop flower instead. This shimmering flower heals the queen, and she delivers a healthy baby girl – with hair as silver and shining as the moon. But along with her mysterious hair come dangerous magical powers: the power to hurt, not heal. For the safety of the kingdom, Rapunzel is locked away in a tower and put under the care of the powerful goodwife Mother Gothel.

For nineteen years Rapunzel stays imprisoned in her tower, knowing she must protect everyone from her magical hair. When she finally decides to leave the only home she’s ever known – to see the floating lights that appear on her birthday – she gets caught up in an unexpected adventure with two thieves: a would-be outlaw named Gina, and Flynn Rider, a rogue on the run. Before she can reach her happy ending, Rapunzel learns that there is far more to her story, her magical hair, and her future than she ever knew.”

Zoals gezegd is What Once Was Mine is onderdeel van de Twisted Tales serie. Het is zelfs al het twaalfde deel! De boeken uit deze serie volgen ieder een ander sprookje en zijn daarom allemaal apart te lezen.

TRIGGER WARNING

Toen ik aan dit boek begon, dacht ik dat ik het duistere sprookje zoals hierboven staat zou gaan lezen. Ik kwam er echter achter dat het boek begint in het ziekenhuis, waar Brendan bij het bed van zijn zusje Daniëlle zit. Daniëlle ligt in het ziekenhuis vanwege kanker. Om haar op te vrolijken, vertelt Brendan haar een nieuwe versie van Rapunzel. Ik wist niet dat dit boek ook deels over kanker zou gaan, dus ik vind het belangrijk om dit hier te vermelden.

Een duister sprookje…

What Once Was MineRapunzel is van nature een ontzettend leuk en naïef meisje, en ik was bang dat dat in deze versie zou veranderen. Ik wilde haar niet graag zien als “de slechterik”, want dat past absoluut niet bij dit personage. Gelukkig behield ze haar lieve zelf en herkende ik gelijk de Rapunzel uit het origineel.

De duistere elementen uit dit sprookje komen uit een hele andere hoek. In het begin lijkt What Once Was Mine namelijk heel erg op het verhaal dat we allemaal kennen, met hooguit wat meer geweld. Maar later in het verhaal wordt het écht duister. Er zitten een aantal twists in dit boek die je op het puntje van je stoel laten zitten, zelfs al denk je het sprookje te kennen. Ik heb mijn adem ingehouden, verbaasde kreetjes geslagen en soms zelfs geschreeuwd tegen het boek (“HOE KAN DAT NOU GEBEUREN?!”)… Uiteindelijk kwam alles samen tot een kloppend geheel, ik ontzettend belangrijk vind in een boek. Liz Braswell heeft de duistere elementen heel goed in het verhaal verweven, terwijl ze ook het originele sprookje eer aan deed.

…met een aandoenlijk einde

Je verwacht het misschien niet, maar dit duistere sprookje eindigt zó ontzettend lief! Natuurlijk ga ik niet vertellen hoe het precies verschilt van het origineel, want dat zou alle pret bederven. Maar wat ik wel kan zeggen is dit: het maakte me aan het huilen… Na mijn schreeuwsessies was ik zo ontzettend ontroerd dat de tranen over mijn wangen liepen. Dit boek spreekt alle emoties aan en laat ze samenkomen op de mooist mogelijke manier.

Ik ben oprecht verliefd op What Once Was Mine en ik kan niet wachten om de andere Twisted Tales van o.a. Liz Braswell te gaan lezen. En jij? Heb jij al eens een Twisted Tale gelezen? Laat dan zeker hieronder weten welke dat was en wat je ervan vond!

What Once Was Mine

Alles wat je wil in één!
4.4

Plot

4.0/5

Schrijfstijl

4.5/5

Personages

5.0/5

Setting

4.0/5

Goed

  • Heerlijke personages
  • Houdt vast aan het origineel
  • Voegt hele toffe duistere elementen toe
  • Pakkende schrijfstijl

Niet zo

  • Klein beetje langdradig (soms)
  • Mist trigger warning

Laat een reactie achter

Imke

Ook interessant

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.