Nu Mission: Impossible 8 – The Final Reckoning net in de bioscoop draait, vraag jij je natuurlijk af of een MI-marathon de moeite waard is. De eerste M:I-film kwam namelijk bijna 30 jaar geleden uit. Tom Cruise was toen een stuk jonger en de franchise zelf ook. In hoeverre is Mission: Impossible 1 bestand tegen de tijd? Dat lees je in deze recensie.
Waar gaat Mission: Impossible (1996) over?
Wist je dat Mission: Impossible gebaseerd is op een gelijknamige tv-serie uit de jaren 70? Ethan Hunt (Tom Cruise) is een geheim agent die bij de Impossible Mission Force werkt om het land te beschermen. Samen met zijn baas en de rest van het team probeert Ethan een diskette met informatie over Amerikaanse spionnen veilig te stellen. Deze missie verloopt verre van soepel en bijna alle teamleden overlijden. Natuurlijk wordt Ethan als een van de weinige overlevenden van verraad en moord verdacht. Zal het hem lukken om zijn naam te zuiveren en de echte verraders te vinden?
Maar waar gaat het nou over?
Het grootste probleem met Mission: Impossible 1 is het warrige plot en de matige storytelling. Omdat wat personages zeggen en denken niet altijd overeenkomt, is het soms lastig om door te hebben wat er precies gebeurt, zeker als je even niet oplet. Wie heeft wie nou door en wie verraadt wie? En dan is er natuurlijk ook de kans dat iemand een (verrassend overtuigend) masker draagt en iemand anders blijkt te zijn.
Daarnaast helpt het niet mee dat het acteerwerk te wensen overlaat en sommige dingen, hoe triviaal dan ook, totaal niet geloofwaardig zijn. Claire’s personage is niet te volgen, om maar wat te noemen. Ze is getrouwd met een man die twee keer zo oud is als zij en heeft totaal geen chemie met Ethan, maar ze gaat wel vreemd met hem? Leg mij dit uit…
Mission: Impossible 1 is een klassieker
Gelukkig valt er over smaak altijd te twisten. Zelf vond ik Mission: Impossible 1 helemaal niks, maar daar was niet iedereen van het Geekish team het over eens. Natuurlijk is het gaaf dat we tegenwoordig überhaupt een Mission: Impossible-saga hebben. Film 1 is een klassieker in het toen nog originele cliché van een geheim agent die erin wordt geluisd door backstabbende collega’s. Tom Cruise weet dat verrassend geloofwaardig neer te zetten in de verwarrende setting waar hij mee moest werken. Hij draagt deze film met zijn acteerwerk. En natuurlijk is de muziek onvergetelijk en tijdloos. Toch is dat voor mij niet genoeg om deze film aan te raden.
Niels: “Mission: Impossible 1 is geen fantastische film, maar nog steeds de moeite waard om te kijken. Aan het begin van de film durft regisseur Brian De Palma het risico te nemen om veel mensen te laten sterven en daarna een saaiere tweede akte toe te voegen. Dat zie je niet in latere films in de saga, zoals M:I Fallout. Persoonlijk vond ik het acteerwerk van vooral Jon Voight en Emmanuelle Béart geweldig, zeker in vergelijking met Newton en Monaghan. Verder is het juist leuk om te zien dat Mission: Impossible 1 een film uit de jaren 90 is. Het is charmant dat geavanceerde spy gear uit M:I 1 tegenwoordig in een museum of afvalbak te vinden is. Ook opening credits zijn hilarisch, omdat dit format tegenwoordig wordt gebruikt voor sitcom streaming shows, maar de muziek blijft fenomenaal. De theme song van de M:I-saga is zó herkenbaar!”
Nora: “Het is alweer even geleden dat ik M:I 1 gezien heb, maar dat is voor mij echt een klassieker. Ik vond de vriendschap in de eerste oorspronkelijke groep altijd erg geloofwaardig overkomen. Zelfs al maak je die personages maar in één korte scène mee, het is echt alsof ze al jaren samenwerken. Je merkt op het scherm dat Cruise en Estevez (Jack Harmon) destijds in het echt buddies waren.” Tom Cruise heeft er niet voor niets spijt van dat Jack Harmon de eerste film niet heeft overleefd. Estevez is de grootste reden dat de groep collega’s aanvoelt als een found family.
Jurr: “Film 1 heeft veel iconische scènes en structuren waar latere films nog naar terug durven te verwijzen. Ja, deze film uit 1996 is gedateerd, maar het blijft een vermakelijke actie spy thriller. Een klassieker, wat mij betreft.”
Het is helaas niet genoeg
Ondanks het acteerwerk van Tom Cruise en de briljante muziek is Mission: Impossible 1 het (her)kijken niet meer waard. Misschien alleen als je nostalgie zult ervaren. Deze eerste film bouwt ook niet zodanig een wereld en een personage op, dat je hem moet kijken om de rest van de saga te begrijpen. Je kan prima met Mission: Impossible 3 beginnen en dan heb je niets gemist. Ik hoor je denken: en film 2 dan? Wat mij betreft kunnen we doen alsof Mission: Impossible II niet gebeurd is. Lees binnenkort waarom in de recensie van M:I 2.