Recensie: Death or Glory is een heerlijke western

Snelle auto’s, lange auto-achtervolgingen door een woestenij, niet één maar wel een handvol psychopaten, corrupte politieagenten en midden in alle actie Glory Owens. Dit zijn de belangrijkste ingrediënten van de comic Death or Glory.

Death or glory variant cover

Wie is Glory Owens?

Glory is, na de dood van haar moeder, door haar vader Red opgevoed in de wereld van vrachtwagenkonvooien. Glory’s leven is niet makkelijk geweest. Na het opzetten van een race carrière (en een beduidend minder succesvol huwelijk) komen de paden van Glory en Red weer samen. Alleen is Red erg ziek, en hun leven buiten de gebaande paden maakt het krijgen van goede gezondheidszorg niet makkelijk. Maar wanneer Glory in haar custom build racewagen stapt zal ze nergens voor stoppen tot ze een oplossing heeft gevonden voor Red’s falende lever.

De bedenkers

Death or Glory is een creator-owned project van schrijver Rick Remender (bij het grote publiek vooral bekend van zijn werk voor Captain America, The Uncanny Avengers en Deadly Class) en de Franse tekenaar Bengal (All New Wolverine, Spider-Gwen). Deze editie is uitgegeven door Giant Generator een onderdeel van Image Comics.

Voor de review las ik de prestige editie. Dit is een oversized kwalitatief hoogwaardig ingebonden hardcover die alle elf issues van de serie verzamelt met een lading extra’s. Naast een flinke hoeveelheid variant covers zijn er schetsen en ontwerpen van alle belangrijke personages. Maar ook een uitgebreide sectie die inzicht geeft in het proces van de totstandkoming van issue 1.

Western, Fast en Furious en No Country for Old men in één

Alles aan dit verhaal ademt uit dat het in feite een western is, waarbij de paarden vervangen zijn door paardenkrachten. De setting, de intrige, de afkomst van de belangrijkste personages (en een flink aantal bijpersonen zoals de Nederlandse zusjes die de Koreaanse slager Joe helpen) zijn allemaal verwijzingen naar de tijd van het Wilde Westen. De psychopatische moordenaar Mr. Rime doet heel erg denken aan de rol van Javier Bardem in No Country for Old Men. Is Death or Glory dan alleen leuk voor fans van westernfilms? Ik denk van niet, en dat komt met name door Glory. Remender heeft met haar een geloofwaardig hoofdpersonage neergezet waar ik echt in mee kon leven.

Het verhaal van Rick Remender zit vol actie en snelheid, maar er is zeker ook ruimte voor karakterontwikkeling en humor. Hij maakt het nergens zo bont als een gemiddeld deel van The Fast and the Furious, maar veel scheelt het niet. Een voorbeeld hiervan is een van een nitroglycerine aandrijving voorziene hoogwerker.

Hoe pakt dit uit?

De personages zijn goed uitgewerkt en niet eendimensionaal. Glory is in basis een goed mens, maar haar liefde voor Red maakt dat ze over grenzen gaat die ze normaal zou respecteren. In haar zelfgebouwde auto durft ze alles, maar een pistool aanraken zorgt voor paniekaanvallen. Een ander mooi voorbeeld is de ontwikkeling van de Nederlandse zusjes, die Mr Rime helpen om Glory tegen te houden, en die uiteindelijk bepaalde gedragingen tijdens de bloedstollende ontknoping heel begrijpelijk maken.

De tekenkunsten van Bengal komen in dit verhaal goed tot hun recht. Of het nu een twee pagina spread is van de garage waar Glory liefdevol haar hand over het dak van haar wagen laat gaan voordat ze instapt en begint aan haar race om Red te redden of de paginalange autoachtervolging is waar iedereen achter Glory aan zit om terug te krijgen wat ze gestolen heeft, elk frame is prachtig. Gedetailleerd wanneer het nodig is en kan en clean maar wat grover wanneer de snelheid van het verhaal daar om vraagt. De gebruikte kleurenpaletten zijn prachtig. Donker maar vol van kleur als het zich in de stad Reno afspeelt. Overheersend met rood en geel tijdens de pagina’s die zich in de woestijn afspelen.

Death or Glory intereur dubbele pagina

Conclusie

De oversized prestige editie is echt de moeite waard. Mijn eerste gedachte toen ik Death or Glory uitpakte was: “Dit zijn echt geen 11 issues!” Dat bleek wel zo te zijn. Door de zware, goede kwaliteit papier die gebruikt is en de extra’s voelt het boek opvallend zwaar aan. De extra’s zijn leuk. De cover galerij is uitgebreid met veel bekende namen uit de comic industrie zoals Julian Totino Tedesco, Declan Shalvey & Triona Farrel (bovenste foto) en Eric Canete. Maar in feite blijven het extra’s. Je koopt Death or Glory omdat je van spanning, actie, humor en een ijzersterk verhaal met goed uitgewerkte karakters houdt… En van Glory, zoals ze tot leven is gewekt door Bengal en Remender. En die je een laatste rit richting de ondergaande zon met Red naast haar steeds meer en meer gaat gunnen.

Laat een reactie achter

Arjan

US comic enthousiasteling en gamer.

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.