Recensie: Shang-Chi is fantastisch

De nieuwe fase in de MCU is dan echt aangebroken. Na series en trailers die allemaal de komst van een multiverse aankondigden, is het dan nu ook tijd voor nieuwe personages. De eerste die het spits mag afbijten is de relatief onbekende Shangi-Chi, een martial-artist die door zijn vader getraind werd om huurmoordenaar te worden. Het is de eerste keer dat een Marvel film een Aziatische hoofdpersoon heeft. Net als eerder bij Black Panther is dit een belangrijk keerpunt. Gelukkig is Shang-Chi een prachtige film die niet aanvoelt als de standaard Marvel formule. Natuurlijk ontsnapt ook Shang-Chi niet aan een episch gevecht met een buitenaardse kracht. Toch is de film vooral een verhaal over familie en wat rouw met iemand kan doen. Het resultaat is een van de betere origin stories in de MCU.

Waar gaat Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings over?

Shang-Chi, voor zijn Amerikaanse vrienden bekend als Shaun, is lang geleden naar Amerika gevlucht nadat zijn vader hem op een missie stuurde om iemand te doden. Tien jaar lang leefde hij een normaal leven, totdat de handlangers van zijn vader hem belagen in een bus. Shang-Chi moet terug naar waar hij vandaan komt en wordt geconfronteerd met zijn verleden.

Recensie: Shang-Chi is een fantastische Marvel-film

Goed plot en prachtig gemaakt

Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings is een succesvolle film los van het feit dat het een Marvel film is. Het verhaal ontsnapt niet helemaal aan de MCU formule, maar voelt toch een stuk authentieker dan vele andere origin stories. De nadruk ligt vooral op familiebanden en hoe de dood een gezin kan ontwrichten. Dat geeft de film een emotionele laag die andere MCU films minder hebben. Shang-Chi weet humor, emotie en duisternis goed te combineren, waardoor de speeltijd voorbij vliegt.

Het voordeel van een relatief onbekend personage is dat de makers ook meer vrijheid hadden om zijn verhaal te vertellen. In de comics is de vader van Shang-Chi Fu Manchu, die gezien werd als een xenofobische karikatuur. Vandaar dat de keuze gemaakt werd om de slechterik the Mandarin, vooral een bad guy in de Iron Man comics, de rol te laten vervullen. De rol werd eerder gespeeld door Ben Kingsley in Iron Man 3, maar dat wordt op een fantastische manier opgelost. Legendarisch acteur Tony leung speelt de rol van de Mandarin met verve. Ook de rest van de cast is fantastisch. Simu Lui draagt de film in de titelrol. Ook andere bekende gezichten als Awkwafina en Michelle Yeoh stralen. Zeker een film die zoveel draait om emotie heeft een sterke cast nodig.

Recensie: Shang-Chi is een fantastische Marvel-film

Meesterlijke vechtscènes

De film ziet er daarnaast visueel ook prachtig uit. Vooral de vechtscènes zijn meesterlijk gemaakt en zijn een ode aan de oude martial arts films. Zelfs tijdens de gevechten worden emoties op een prachtige manier in beeld gebracht, zoals liefde en woede. De scènes voelen ook natuurlijk aan, als een dans, mede door het feit dat er niet al te veel in geknipt is. De achtergronden van de vechtscènes waren ook prachtig, wat weer wat anders is dan de standaard MCU straatgevechten. Iedere keer dat er een vechtscène kwam, was dan ook genieten. Shang-Chi heeft eigenlijk wel de beste vechtscènes van alle MCU films tot nu toe.

Daarnaast deinst de film ook niet terug om Chinese mythologie te gebruiken in het verhaal. Zo zien we in de tweede helft veel mythische wezens die er fantastisch uit zien.

De tweede helft van Shang-Chi voelt wel iets meer als de standaard Marvel film, omdat dat natuurlijk het moment is van het grote epische gevecht. Toch is de eerste helft van de film zo sterk dat het niet uitmaakt dat de tweede helft wat minder is. Visueel is het een lust voor het oog en zeker in IMAX is de film ontzettend overweldigend.

Conclusie

Shang-Chi mag dan een obscuur personage zijn in de comics, maar hij wordt zeker een van de nieuwe favorieten in de MCU. Het feit dat hij een Martial Arts meester is en niet leunt op wapens of andere technologie is verfrissend. Hopelijk gaan we hem nog vaker terug zien. Als je de kans hebt om Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings in de bioscoop te zien, grijp die kans dan. Vergeet ook niet dat er twee post-credit scènes zijn. Een aanrader!

Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings

4.45

Verhaal

4.3/5

Cast

4.8/5

Visuele effecten

4.0/5

Vechtscenes

4.8/5

Goed

  • Goed verhaal
  • Goede cast
  • Mooie visuele effecten
  • Fantastische martial arts

Niet zo

  • Tweede deel iets minder

Laat een reactie achter

Ingrid

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.