Coronavermaak: ik deed een online pubquiz

Nu alle bioscopen, escape rooms en bars dicht zijn, moet je een beetje moeite doen om toch wat leuks met je vrienden te kunnen doen. Ik speelde al eerder een online escape room, wat prima beviel. Om een beetje af te wisselen, probeerden dezelfde vrienden en ik dit keer een online pubquiz. Vijftig vragen over van alles en nog wat: van algemene kennis tot popculture weetjes. Twee kleine spoilers dan: Ja, natuurlijk wist ik de achternaam van Gloria uit Modern Family. Maar hoe veel een kilo peterselie kost… Oei.

Wie wat waar?

Er zijn momenteel een hoop aanbieders van online pubquizzen. Je hebt dus enorm veel keuze. Sommige bedrijven/bars organiseren ze via Facebook, anderen hebben een eigen Zoom account. Wij speelden via een gespecialiseerd bedrijf: Magna Online Pubquizzen. Grappig, pas na het boeken van deze quiz kwam ik er achter dat een van de hosts al eerder het spel Ik Hou Van Holland én een echte pubquiz voor het bedrijf waar ik werk had gedaan (toen ik m’n collega’s nog in het echt kon zien, boehoehoe). Een bekend gezicht dus, en eentje waarvan ik wist: dit komt wel goed.

Zoals je kunt zien als je een kijkje op hun site neemt, is er behoorlijk wat keuze uit quizzen, met diverse thema’s. Onlangs is zelfs een Carnaval-quiz toegevoegd. Leuk voor hen die dat feestje erg missen (ik behoor zelf niet tot die groep). Magna biedt twee soorten pubquizzen aan: die met open vragen, en eentje met 4 meerkeuze antwoorden per vraag. Het grote voordeel van die laatste categorie is dat de score meteen automatisch voor je wordt bijgehouden. Valsspelen kan dus niet! Wij kozen voor ‘ABCD quiz Algemeen 3‘ en die kan ik aanraden.

Net als bij de online escape room, zal ik ook hier even de voor- en de nadelen van een online pubquiz op een rijtje zetten.

Voordelen van een online pubquiz

  • Je kunt zelf bepalen wanneer je speelt. Je koopt online een ticket (per team 1 ticket, maar dat wordt duidelijk uitgelegd op de site) en met de code die je vervolgens krijgt, kun je zelf een moment uitkiezen om te starten. Je code is drie maanden geldig, genoeg tijd dus voor een datumprikker.
  • Zo veel keuze! Alleen al op de site van Magna is er keuze uit meer dan 15 quizzen!
  • De prijs is fijn: je betaalt per team zo’n vijf euro (kosten per quiz variëren licht). In ons geval was ieder ‘team’ slechts één persoon overigens, omdat we alle vier gewoon thuis zaten.
  • Ik weet niet hoe het met andere online pubquizzen zit, maar deze was echt fantastisch georganiseerd. Per vraag was er een vooraf opgenomen filmpje waarin de twee quizmasters de vraag (en in dit geval de vier mogelijke antwoorden) vertelden. Na iedere vraag volgde ook nog een filmpje met daarin het antwoord. Echt heel leuk gedaan.
  • Je kan deze variant via laptop, maar ook via smartphone spelen. Handig!
  • Valsspelen is praktisch onmogelijk: je hebt per vraag maar een bepaalde tijd om te antwoorden. Dus tenzij je een bizar snelle Googler bent, is hierbij niet vals te spelen.

Nadelen van een online pubquiz

  • Logisch minpunt maar: je mist je vrienden en de sfeer van een ‘echte’ quiz. Het is niet anders.
  • Omdat er met filmpjes gewerkt wordt, is een verbinding (via een tweede scherm) met Zoom/Teams of iets anders lastiger. Je moet dan sowieso muten want anders lopen er twee soorten geluid door elkaar heen en dat is niet te doen. Wij kozen er voor om de pubquiz (met geluid) op één scherm te spelen, en elkaar via Jitsi (op mute) te zien op een tweede scherm. Na afloop van de quiz konden we zo wel heel makkelijk meteen napraten: quizscherm uit, geluid op Jitsi weer aan.
  • Met (grotere) teams spelen is lastiger: dan moet je dus echt uit één huishouden komen. Nu hadden we vier teams van één persoon per team. Op zich is het dan wel allemaal jouw verdienste, de punten die je verdient. Ook een lekker gevoel.
  • Er is geen prijs voor de winnaar. En als winnaar van onze quizavond kan ik je zeggen: dat is tóch jammer. Kijk, ik was Bert Pitt:

Coronavermaak: ik deed een online pubquiz

Conclusie

Dit is echt perfect vermaak voor tijdens de lockdown. Ja, een echte pubquiz in een echte pub is altijd leuker, maar dat weten de makers ook echt wel dondersgoed. De soorten vragen waren divers, grappig en interessant. Van het maximaal te halen punten (50) haalden wij er slechts 33, 26, 24 en 19. Het zijn dus geen supersimpele vragen. Je kunt bij de ABCD variant natuurlijk altijd gokken, maar dan nog heb je maar 25% kans. Ik wil zeker nog een poging wagen met een van de andere quizzen op hun site, en ook een keertje eentje met open vragen.

Heb jij wel eens een online pubquiz gespeeld? Laat je tips en bevindingen achter in de comments!

Laat een reactie achter

Nora

Volg Nora op Twitter en Instagram: @nosinne

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.