Mijn Goodreads jaaroverzicht van 2019

Net als vorig jaar vind ik het leuk om hier weer mijn Goodreads jaaroverzicht te delen. Ik had mijn leesdoel ingesteld op 25 boeken, net iets meer dan 2 per maand. Ik lees veel minder dan ik zou willen lezen, maar dit aantal haal ik al jaren met gemak. Ik wil ook niet dat lezen ‘moet’ door een bizar hoog aantal in te vullen. Ik lees voor mijn plezier en op mijn gemak, en bovendien wil ik nog tijd overhouden voor andere dingen. Ik doe mee aan de Goodreads challenge omdat je dan in één oogopslag kunt zien welke boeken je  hebt gelezen in een jaar. Aan het einde van dat jaar resulteert dat in het Goodreads jaaroverzicht. Dit jaar las ik met in totaal 34 stuks minder boeken dan in 2018, én gaf ik gemiddeld een lagere rating. Niet mijn beste boekenjaar dus…

Langste en kortste boek

Mijn Goodreads jaaroverzicht van 2019

Het kortste/dunste boek dat ik las was De vier stadia van verval van Lisette Jonkman. Dit is eigenlijk geen boek maar een kort verhaal, waarmee Jonkman de  Harland Awards Verhalenwedstrijd won in 2015. Ik hou erg van de schrijfstijl van Jonkman én van horror, dus dit verhaal moest ik lezen. Het is alleen te koop als e-book dus ik las het op mijn Kobo. En dus een kort boek: het heeft slechts 61 bladzijdes en is daarmee het kortste boek dat ik in 2019 las.

Het dikste boek dat ik las is King of Scars van Leigh Bardugo, met 527 bladzijdes. Geen superdik boek dus, maar wel een echte pageturner. Bardugo was wel een auteur die hoog op mijn radar stond dit jaar. Ik las van haar ook Ninth House, deed hier mee aan de Grishaverse take-over van Blossom Books én hield nauwgezet de casting van de Netflix serie Shadow & Bone in de gaten.

Het gemiddelde aantal bladzijdes van mijn gelezen boeken was 337 en dat is grappig, want in 2018 waren het er gemiddeld 339. Scheelt dus niet veel! Toch leuk om zo te vergelijken met het Goodreads jaaroverzicht van vorig jaar.

Popiejopie boeken

De vier stadia van verval Lisette JonkmanDaar heb je De vier stadia van verval weer. Volgens Goodreads is dit het minst populaire boek dat ik in 2019 las. Slechts 25 (!) andere mensen hebben dat boek ook aan hun Goodreads lijstje toegevoegd. Dat zijn er echt bar weinig. Heb je zin in iets snels en engs? Voeg dit boek dan ook zeker toe aan jouw Goodreads challenge voor 2020 want 25 mensen is wel erg summier.

 

Zoals gezegd las ik ook Ninth House, het eerste boek voor volwassenen van Bardugo. En met mij lazen veel mensen dat: 28.535 om precies te zijn. Het boek werd ook wel flink gehypet en dat kan soms in het nadeel werken. Bij Ninth House niet: ik vond het boek geweldig. Ik ben dan ook erg blij dat er een vervolg komt, én dat er een tv-serie van komt op Amazon Prime. Het is nu alleen nog wachten op een Nederlandse vertaling van Ninth House; Blossom Books heeft al aangegeven dit niet te zullen doen.

Ik zie sterrenMijn Goodreads Challenge blog

Ik ben redelijk kritisch en geef niet snel vier, laat staan vijf sterren aan boeken. Dat ligt helemaal aan mij, ik snap echt wel dat anderen een boek dat ik drie sterren gaf, een betere waardering geven. Maar goed, doordat ik dus best kritisch ben, lag mijn gemiddelde waardering van al mijn gelezen boeken op een 3,3. Dat is net iets minder dan vorig jaar, toen mijn gemiddelde een 3,5 was. Ik kan vooral niet tegen voorspelbaarheid, dan haal ik er al snel een hele ster af. Extra lastig is dat ik al snel iets voorspelbaar vind. Zoals ik al zei: ik ben kritisch.

Van alle boeken die ik het afgelopen jaar las, krijgt The Tyrant’s Tomb van Rick Riordan de hoogste gemiddelde waardering, met een 4,39. Ook dat cijfer is lager dan vorig jaar, toen het hoogst gewaardeerde boek dat ik las een 4,46 kreeg. Zelf gaf ik dit jaar geen enkel boek vijf sterren, wel gaf ik er een aantal vier sterren. Ik hoop echt dat 2020 een beter leesjaar wordt. Of dat ik minder kritisch durf te zijn.

2020 Goodreads challenge

Veel mensen zouden nu op 30 boeken gaan inzetten, nu ik de 25 makkelijk haalde. Maar zoals ik al zei: ik wil niet verplicht lezen. Ik wil niet moeten. Dus zet ik ook voor 2020 mijn challenge weer op 25 boeken. Lekker twee boeken per maand lezen, en ieder boek dat ik extra lees is een superfijne bonus. Boeken die ik zeker wil gaan lezen in 2020: Wayward Son, praktisch alles van Veronica/V.E. Schwab, Soul of Stars, The Chain, The Screaming Staircase, The Night Country en The Cruel Prince.

Ik hoop dat ik aan het einde van 2020 weer een nieuw Goodreads jaaroverzicht kan delen, met daarin meer dan 34 boeken maar vooral boeken met een hogere score. Want hoewel ik een fijn leesjaar heb gehad, was dit niet het beste jaar wat betreft boeken.

Wil je matties met me worden op Goodreads? Klik hier om naar mijn persoonlijke pagina te gaan. Hoeveel boeken wil jij gaan lezen dit jaar? Laat het me weten in de comments!

Laat een reactie achter

Nora

Had ik maar meer tijd om alle leuke films en series te kunnen zien, meer boeken te kunnen lezen, spellen te kunnen spelen en te kunnen schrijven. Nu combineer ik al het bovenstaande met een fulltime baan in marketing, mijn gezin en vrienden. Mijn favorieten zijn o.a. Neil Gaiman, Leigh Bardugo, Rick Riordan, Rainbow Rowell, Star Wars, Harry Potter, de MCU, Bucky, Batman, Netflix en Disney. Op alle social media kun je me vinden als @nosinne

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.