Recensie: Rocketman is een flamboyante musical

Na het succes van Bohemian Rhapsody was het slechts een kwestie van tijd voordat er nog een film over een andere bekende ster in de bioscoop zou verschijnen. Rocketman vertelt over het leven van Elton John. De film is net zo flamboyant als het onderwerp, maar weet toch op excellente wijze de hoogtepunten en de dieptepunten van de ster neer te zetten. Taron Egerton, bekend van onder andere Kingsman en Robin Hoodspeelt de hoofdrol. Ze hadden zich geen betere acteur voor deze rol kunnen wensen. Maar is de film net zo goed als Bohemian Rhapsody

Waar gaat Rocketman over?

Rocketman behandelt de beginjaren van superster Elton John. De film gaat over zijn moeilijke jeugd en het gebrek aan liefde van zijn ouders. De verlegen Reginald Dwight blijkt echter talent te hebben voor muziek en geleidelijk verandert hij in de internationale superster Elton John. Helaas komt hij er snel achter dat beroemdheid niet alles is. Zo wordt hij verraden door de mensen van wie hij houdt en ontwikkelt hij verschillende verslavingen die hij de baas moet zien te blijven.

Kleurrijk spektakel

Rocketman is niet zozeer een biopic, maar wordt beschreven als een fantasy musical. Dat is ook wel begrijpelijk. Waar Bohemian Rhapsody een stuk realistischer was en echt als biopic bestempeld kan worden, is dat bij Rocketman niet het geval. Er zijn genoeg scènes waarin de personages spontaan beginnen te zingen of dansen. Net als in een echte musical. Dit past echter goed bij het onderwerp. De muziek weet op briljante wijze de emoties van Elton over te brengen, zowel op de momenten dat hij een nummer schrijft of als een liedje gebruikt wordt om het verhaal te vertellen. Visueel gezien is de film kleurrijk, ondanks het feit dat het verhaal niet altijd over rozen gaat. Rocketman laat Johns worsteling met zijn bekendheid zien. Het blijkt namelijk dat zijn faam niet de wonden van zijn verleden kan helen.

De film begint dan ook met John (Egerton) die een therapiesessie bijwoont om van zijn verslaving af te komen. Hij vertelt het verhaal vanuit zijn beleving, wat resulteert in een niet altijd even realistische weergave van wat er is gebeurd. Dat maakt op zich niet uit. We zien de film door de ogen van John en hoe hij alles ervaren heeft. Zo breekt je hart bij de liefdeloze manier waarop zijn ouders de jonge Reginald benaderen. Maar ook als John succes vindt zijn de sores nog niet voorbij. Veel van de pijn wordt veroorzaakt door zijn eerste geliefde en manager John Reid (Richard Madden), die zowel van Johns talent als zijn seksuele onzekerheden misbruik weet te maken.

Sterke cast

Rocketman is niet perse enkel een film over het leven van Elton John. Het is ook een film die gaat over het overwinnen van obstakels en innerlijke demonen. Taron Egerton laat zien dat hij een talentvol acteur is. Hij weet John zo goed neer te zetten dat je haast zou denken dat het beelden zijn van een echte jonge Elton John. De sterke cast om hem heen zorgen er voor dat hij er nog meer uitspringt. Er zit zelfs een Nederlands tintje aan de film. Zo speelt onze eigen Celinde Schoenmakers een bijrol.

Op sommige momenten wordt de film wel iets te onrealistisch, maar dat is niet perse storend. Soms is de choreografie ook verwarrend, maar op de meeste momenten doet de film denken aan een Baz Luhrmann film. Dat is een groot compliment. De echte Elton John fans zullen wel moeten wennen aan de bewerkingen van de John klassiekers. Die zijn zo aangepast dat ze binnen de film passen en klinken dus iets anders dan de fans gewend zullen zijn. Al met al is dit toch een erg geslaagde film.

Conclusie

Ondanks dat de films dezelfde regisseur delen, is Rocketman toch heel anders dan Bohemian Rhapsody en bijna niet te vergelijken. Rocketman is een flamboyant spektakel, net als de zanger over wie de film gaat. Als fan van Elton John is het natuurlijk een must-see. Maar ook als gewone muziekliefhebber zal de film je niet vervelen.

Rocketman draait nu in de bioscoop.

Laat een reactie achter

Ingrid

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.