Recensie: Aladdin is een magische rit!

Acteur Will Smith vond het zelf ook nogal wat; in de voetstappen treden van Robin Williams die de legendarische vertolking van de Genie in de originele animatiefilm Aladdin uit 1992 deed. “Dit is absoluut begonnen met angst om wat Robin Williams met dit personage gedaan heeft” zei hij hierover. “Hij heeft gewoon niet veel ruimte achtergelaten om iets toe te voegen aan de Genie” Wat Smith kon doen, en ook gedaan heeft, is zijn eigen draai aan deze rol geven, net als Robin Williams dat ook ooit deed.  Het is geen kwestie van iets dat geëvenaard moest worden en ik heb tijdens het zien van Aladdin geen moment het gevoel gehad dat dit het doel van de filmmakers was. Ik ben ervan overtuigd dat niemand anders dan Will Smith deze rol had kunnen spelen.

Riff raff, streetrat

Het verhaal van Aladdin; de straatrat die zich met behulp van de geest uit de lamp voordoet als Prins Ali om de hand van prinses Jasmine te winnen, is een klassieker en de screenwriters zijn dan ook grotendeels trouw gebleven aan het origineel. Allereerst is de aesthetic van de film prachtig uitgevoerd: de vele felle kleuren, zwierige stoffen, Oosterse bouwwerken en koninklijke kleding maken dat je je meteen in duizend-en-een-nacht waant.

De hoofdrol wordt vertolkt door de 28-jarige Mena Massoud. Een – voor mij in ieder geval – redelijk onbekende acteur die een van de 2000 (!) jongens was die auditie deden voor deze rol. Wat mij betreft is hij heel goed gecast. Massoud heeft een jongensachtige uitstraling en speelt een charmante Aladdin die ook nog eens aardig kan zingen en dansen, al krijgt hij bij dat laatste wel een beetje hulp 😉

I will not be speechless

Een van de weinige toevoegingen is de feministische stem van prinses Jasmine, gespeeld en gezongen door actrice Naomi Scott. In andere films en series kan het me nog wel eens storen als een bepaalde boodschap er te dik bovenop ligt, maar dat was in dit geval gelukkig niet. Naomi zingt alles zelf in deze film en ik was verbaasd over hoe mooi ze dit doet. De iconische scene waarin ze samen met Aladdin op een magisch tapijt door de lucht vliegt en ‘A whole new world’ zingt gaf me kippenvel!

Made in Holland

Het Nederlandse tintje in Aladdin komt van acteur Marwan Kenzari die de rol van de gemene machtswellustige vizier Jafar speelt, compleet met zijn papagaai Iago. Hij haat zijn eeuwige tweede plek en doet er alles aan om de sultan van zijn troon te stoten. Met zijn kalme, berekende blik is hij een prima slechterik, al had hij hem wat mij betreft nog wel net iets gluiperiger mogen neerzetten.

Mijn eindconclusie: ik vind Aladdin een geweldige en sprookjesachtige film die ik zeker nog een keer ga bekijken.

Fun fact: stemacteur Frank Welker is net als in het origineel ook in deze film de stem van Abu, Rajah en de Cave of Wonders.

Aladdin

Sprookjesachtige film
4

Verhaal

4.0/5

Nostalgie

4.0/5

Cast

4.0/5

Laat een reactie achter

Laura Diane

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.