Hip in Hollywood: films over seriemoordenaars

In Hollywood is het eigenlijk heel normaal om ‘af te kijken’ bij je concurrentie. Daarom komt het ook zo vaak voor dat dezelfde soorten film (met hetzelfde thema) rond dezelfde tijd uitkomen. Denk maar aan Volcano en Dante’s Peak; Armageddon en Deep Impact; Olympus Has Fallen en White House Down; The Book of Life en Coco… en zo kan ik nog wel even doorgaan. Nu lijkt er weer een kleine trend aan te komen en dit keer zijn het zelfs meer dan twee films. Want, films over seriemoordenaars zijn blijkbaar helemaal in. Wij hebben de meest recente films voor je op een rijtje gezet. Drie daarvan gaan zelfs over dezelfde seriemoordenaar: Charles Manson.

My Friend Dahmer (2017)

Seriemoordenaar: Jeffrey Dahmer
Cast: Ross Lynch (Jeffrey Dahmer), Alex Wolff (John Backderf), Vincent Kartheiser (Dr. Matthews)
Regisseur: Marc Meyers
Gebaseerd op:
de graphic novel Mijn Vriend Dahmer door John Backderf
Meer informatie: Jeffrey Dahmer wiki
Plot:

Jeff Dahmer is an awkward teenager struggling to make it through high school with a family life in ruins. He collects roadkill, fixates on a neighborhood jogger, and copes with his unstable mother and well-intentioned father. He begins to act out at school, and his goofball antics win over a group of band-nerds who form The Dahmer Fan Club, headed by Derf Backderf. But this camaraderie can’t mask his growing depravity. Approaching graduation, Jeff spirals further out of control, inching ever closer to madness.
Dit is de enige film uit de lijst die al uit is op het moment van schrijven. De film heeft maar liefst een 86% score op Rotten Tomatoes, hoewel de publiekscore ‘maar’ 63% is. Als je dus alvast wilt beginnen met het kijken naar seriemoordenaars op het grote scherm. Het is ook best fijn dat dit geen film is over de werkelijk waanzinnige en schrikbarende dingen die Dahmer heeft gedaan (lees de wiki maar als je het aandurft…), maar over de periode net daar voor. De man achter de graphic novel, John ‘Derf’ Backderf was echt een vriend van Dahmer, dus we kunnen wel aannemen dat dit een redelijk acurate film is. Derf leeft nog steeds, en is tegenwoordig een succesvolle cartoonist. Je kunt de trailer van My Friend Dahmer hier vast bekijken:

Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile (2018)

Seremoordenaar: Ted Bundy
Cast: Zac Efron (Ted Bundy), Lily Collins (Elizabeth Kloepfer), John Malkovich (Judge Edward Cowart), Jim Parsons (Larry Simpson)
Regisseur: Joe Berlinger
Gebaseerd op: real life events; screenplay by Michael Werwie
Meer informatie: Ted Bundy wiki
Plot:

The story of Ted Bundy is shown from the perspective of his girlfriend Elizabeth Kloepfer, who struggled to accept the reality of her boyfriend’s nature.

Vrijwel iedereen die Ted Bundy kende (inclusief zijn vriendin Kloepfer en zijn goede vrienden) was in shock toen uitkwam dat hij een seriemoordenaar bleek te zijn. Het was zo’n attente, aardige man, hoe kon zoiets waar zijn? We zullen nooit weten hoeveel mensen Bundy echt heeft vermoord. Hij heeft de moord (in een periode van vier jaar) op dertig meisjes en vrouwen toegegeven, maar het zijn er waarschijnlijk (veel) meer. Bundy was aantrekkelijk en charmant, wat hielp om een gesprek aan te knopen. Daarnaast was hij ook intelligent, georganiseerd en gehaaid: lees zijn wiki maar voor alle details. Al met al maken al deze feiten dat Bundy hoe dan ook een interessant figuur is om een film over te maken. Dit is dan ook niet de eerste film over hem, maar wel degene met het grootste budget en de bekendste acteurs.

Hier zijn wat Instagram foto’s van de cast, zodat je wat achter de schermen informatie hebt:

 

“I GOT WARRANTS!” #behindthescenes🎬

A post shared by Zac Efron (@zacefron) on

#BugLife #behindthescenes 🎬

A post shared by Zac Efron (@zacefron) on

When Liz met Ted…

A post shared by Lily Collins (@lilyjcollins) on

The Haunting of Sharon Tate (2018)

Seriemoordenaar: Charles Manson
Cast: Hilary Duff (Sharon Tate), Jonathan Bennett (Jay Sebring), Ben Mellish (Charles Manson)
Regisseur: Daniel Farrands
Gebaseerd op: een interview met de echte Sharon Tate, waarin ze zei een nachtmerrie te hebben gehad waarin ze een vreemde man in haar huis aantrof, waarna ze zichzelf en haar vriend Jay Sebring zag, vastgebonden en met doorgesneden keel.
Meer informatie: Sharon Tate wiki
Plot:

Pregnant with director Roman Polanski’s child and awaiting his return from Europe, 26-year-old Hollywood actress Sharon Tate becomes plagued by visions of her imminent death.

Het lijkt een beetje alsof dit een film is met tienersterren uit het begin van deze eeuw. We hebben Hillary Duff, die Lizzie McGuire speelde, en Jonathan Bennett, uiteraard bekend uit Mean Girls. Dit is de eerste van drie films over Charles Manson en deze film focust zich (zie titel) op Sharon Tate. Lees haar wiki maar, het is een super tragisch en naar verhaal, als je het nog niet kende. Persoonlijk denk ik dat dit de film is met de grootste kans op floppen. Het heeft (sorry) de minst indrukwekkende cast en niet geheel onbelangrijk: de nog levende zus van Sharon Tate haat deze film nu al. Dit is wat Debra Tata zei over The Haunting of Sharon Tate:

“It doesn’t matter who it is acting in it – it’s just tasteless. It’s classless how everyone is rushing to release something for the 50th anniversary of this horrific event.”
Bron: People.com

Maar om toch nog positief te eindigen, zo ziet Hillary Duff er (prachtig) uit als Sharon Tate:

Charlie Says (2018)

 

Seriemoordenaar: Charles Manson
Cast: Matt Smith (Charles Manson), Suki Waterhouse (Mary Brunner), Chase Crawford (Tex Watson), Sosie Bacon (Patricia Krenwinkel)
Regisseur: Mary Harron
Gebaseerd op: het leven en de misdaden van Charles Manson; geïnspireerd door het boek The Long Prison Journey of Leslie van Houten: Life Beyond the Cult door Karlene Faith
Meer informatie: Charles Manson wiki
Plot:

Three young women were sentenced to death in the infamous Manson murder case, but when the death penalty was lifted, their sentence became life imprisonment. One young graduate student was sent in to teach them – and through her we witness their transformations as they face the reality of their horrific crimes.

De titelrol in Charlie Says wordt gespeeld door Matt Smith, die we beter kennen als Doctor Who en als Prince Philip in The Crown. En toch is de hoofdrol in deze film niet weggelegd voor Charles Manson, maar voor de drie vrouwen die moorden voor hem pleegden:  Leslie Van Houten, Susan Atkins en Patricia Krenwinkel Van Houten en Krenwinkel zitten nog steeds vast in de gevangenis, Atkins is in 2009 in hechtenis gestorven. Manson zelf is pas onlangs overleden, en er wordt verwacht dat de twee nog levende vrouwen ook nooit meer levend de gevangenis uit zullen komen. Dil film focust zich op deze drie vrouwen, wat hun beweegredenen waren en welke rol Manson speelde in hun leven. Kijk maar naar de titel: Manson was een grote manipulator die anderen het werk liet doen. Er zijn nog weinig beelden of foto’s beschikbaar van Charlie Says, maar het ziet er naar uit dat dit best een hit zou kunnen worden.

Once Upon a Time in Hollywood (2019)

Hip in Hollywood: films over seriemoordenaars Once Upon a Time in Hollywood

Seriemoordenaar: Charles Manson
Cast: Leonardo DiCaprio (Rick Dalton), Margot Robbie (Sharon Tate), Brad Pitt (Cliff Booth),
Regisseur: Quentin Tarantino
Gebaseerd op: het screenplay (deels gebaseerd op waargebeurde feiten) van Quentin Tarantino
Meer informatie: The Manson Family wiki (Engels)
Plot:

A TV actor and his stunt double embark on an odyssey to make a name for themselves in the film industry during the Charles Manson murders in 1969 Los Angeles.

Dit is de nieuwste Tarantino. Het spreekt dan ook bijna voor zich dat die de grootste hit gaat worden van alle films in dit rijtje. En dan hebben we het nog niet eens over de cast gehad, die gevuld is met grote namen. De film gaat over TV-acteur Rick Dalton (DiCaprio) en zijn stuntman Cliff Booth (Brad Pitt). Schijnbaar heeft Tarantino meer dan vijf jaar aan dit script gewerkt. Once Upon a Time in Hollywood speelt zich af in 1969. Schijnbaar woonde Tarantino zelf in Los Angeles (waar de moorden van Manson plaats vonden) in dat jaar, hoewel hij toen pas zeven jaar was. Er is nog niet heel veel bekend over dit grootschalige project maar er is al wel een datum voor de premiere: 9 augustus 2019. Die datum is het precies 50 jaar geleden dat de Manson familie de LaBianca moorden pleegde. Dat was een dag voor de Tate-moorden.

Kijk jij uit naar deze films over seriemoordenaars? Of is dit geen onderwerp voor jou? Laat het ons weten in de comments!

Follow my blog with Bloglovin

Laat een reactie achter

Nora

Volg Nora op Twitter en Instagram: @nosinne

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.