Disney+ kijkhulp: Marvel films volgorde

NB: dit is een ouder artikel. Je kunt een meer recente (t/m Phase 4) kijkhulp hier vinden.
Nu we in Nederland zijn verrast met twee gratis maanden Disney+, is het tijd om alles te bingewatchen. De oude Disney klassiekers, alle Pixar shorts, het Star Wars universum én… de complete Marvel Cinematic Universe (MCU). Voor sommigen is dit gewoon een kwestie van herkijken (misschien wel voor de tiende keer), maar dankzij Disney+ zijn er nu ook een hoop nieuwe Marvel kijkers. En voor hen kan het aanbod wellicht wat overweldigend zijn. Waar moet je beginnen? Kun je sommige films misschien overslaan? Wij helpen je graag met onze kijkhulp voor de beste Marvel films volgorde.

The Infinity Saga

In welke volgorde moet je de Marvel films kijken?

Eerst een klein beetje achtergrondinformatie. Alle MCU films die tot nu toe uitkwamen, behoren tot de zogeheten Infinity Saga. Dit zijn in totaal 23 films. Deze 23 films zijn weer onderverdeeld in ‘fases’: Marvel’s Phase One (zes films), Phase Two (ook zes films) en Phase Three (elf films). De films die vanaf 2020 uit gaan komen, behoren tot Phase Four, een fase die nog niet tot een nieuwe Saga behoort. Dat is allemaal inderdaad een behoorlijke kluif, als je nu pas aan de MCU begint.

Wij gaan je zoals gezegd helpen met de beste Marvel films volgorde en we doen dat in vier stappen:

 1. Een lijst van alle films tot nu toe, op volgorde van release. Dit is in onze ogen de beste kijkmethode
 2. De films die je, eventueel, kunt overslaan als je geen zin of tijd hebt in 23 Marvel films. We leggen heel kort uit (met kleine spoilers, dat wel) wat je dan mist.
 3. Waar de Marvel televisieseries op Disney+ in dit rijtje passen
 4. Een chronologische kijkvolgorde op jaartal waarin de films zich afspelen

1. Alle Marvel films op volgorde

Iron Man 1 eerste Marvel film

Wat ons betreft kun je de MCU films echt het beste kijken in de volgorde dat ze uitkwamen. Waarom? Omdat er in de meeste films wel een referentie zit naar eerdere films, en omdat er vaak leuke cameo’s inzitten. Je mist het allerminst als je deze Marvel films volgorde aanhoudt:

Phase 1

1. Iron Man (2008)
2. The Incredible Hulk (2008)
3. Iron Man 2 (2010)
4. Thor (2011)
5. Captain America: The First Avenger (2011)
6. The Avengers (2012)

Phase 2

7. Iron Man 3 (2013)
8. Thor: The Dark World (2013)
9. Captain America: The Winter Soldier (2014)
10. Guardians of the Galaxy (2014)
11. Avengers: Age of Ultron (2015)
12. Ant-Man (2015)

Phase 3

13. Captain America: Civil War (2016)
14. Doctor Strange (2016)
15. Guardians of the Galaxy 2 (2017)
16. Spider-Man: Homecoming (2017)
17. Thor: Ragnarok (2017)
18. Black Panther (2018)
19. Avengers: Infinity War (2018)
20. Ant-Man and the Wasp (2018)
21. Captain Marvel (2019)
22. Avengers: Endgame (2019)
23. Spider-Man: Far From Home (2019)

Nog een tip voor iedereen die nieuw is binnen het Marvel universum: iedere MCU film heeft één of meerdere ‘after credits’ scènes. Dit zijn korte scènes die zich tijdens of helemaal na de aftiteling afspelen. Vaak zijn dit ofwel erg grappige scènes, ofwel scènes die de volgende film uit het rijtje alvast een beetje ’teasen’. In de bioscoop moet je lang blijven zitten voor deze scènes, maar dankzij Disney+ kun je meteen lekker doorspoelen naar deze fijne extraatjes. Ze zijn allemaal zeker het kijken waard!

2. Welke Marvel films kun je overslaan?

Eerlijk antwoord: eigenlijk geen. Maar dat is de geek in ons. We snappen het helemaal als je echt geen zin hebt in 23 films. Al helemaal niet als je Disney+ alleen maar voor die twee gratis maanden hebt, en daarna geen abonnement neemt. Dus, met pijn in ons hart, zijn dit de films die je over zou kunnen slaan. We geven bij iedere film aan wat je dan wel mist, en daar horen natuurlijk lichte spoilers bij. Je bent gewaarschuwd!

Phase 1 overslaan
The Incredible Hulk

Wat je mist: het achtergrondverhaal van de Hulk. Dit is het buitenbeentje van de MCU, omdat de rechten officieel nog bij Universal liggen. Deze film staat dan ook niet eens op Disney+. In The Avengers komt The Hulk weer terug, maar hij wordt dan (en in de verdere Infinity Saga) gespeeld door een andere acteur: Mark Ruffalo. Je mist eigenlijk niets als je deze film niet ziet.

Iron Man 2

Wat je mist: het (mindere) vervolg op Iron Man Maar ook het allerbelangrijkste: de introductie van Black Widow. Maar qua plot en qua slechterik mis je vrij weinig aan Iron Man 2. Probeer anders op YouTube even wat Black Widow scènes te kijken uit deze film, dan weet je in ieder geval wie dat belangrijke personage is. Zij komt namelijk nog heel vaak terug in verdere films.

Phase 2 overslaan
Iron Man 3

Wat je mist: de nasleep van wat er in de Avengers gebeurde, en dan vooral wat dat mentaal met Tony Stark doet. Iron Man 3 is beter dan het tweede deel, maar haalt het ook niet bij de originele Iron Man. In de after credits scène zit de Hulk, maar die scène is ook los te kijken.

Thor: The Dark World

Wat je mist: de met afstand minste Thor film. Wat je wel even moet weten is dat Loki in deze film zijn dood in scène zet, en dat iedereen (inclusief de kijkers) moet denken dat hij dood is. Verder mis je echt weinig, dit is een van de minste MCU films in het algemeen. Alleen kijken als je voor de volledige MCU ervaring gaat.

Ant-Man

Wat je mist: een echt superleuke film, maar eentje die verder (nog) weinig met het plot van de Infinity Saga te maken heeft. Probeer hem in je schema te stoppen, maar als dat echt niet lukt, kun je deze wel overslaan.

Phase 3 overslaan
Doctor Strange

Wat je mist: een goede, maar op zichzelf staande film. Deze is best vaag op tijden. Je zal straks in Infinity War wat personages niet kennen, maar dat is op zich niet erg. Je kunt ook prima even de Wiki van deze film lezen en verder gaan. Probeer deze net als Ant-Man te kijken als je daar de tijd voor hebt. Als je moet kiezen tussen die twee, kies dan zeker voor Strange, want plotwise mis je ook belangrijke uitleg over de Time Stone en de achtergrond over Dr. Strange zelf, wat weer invloed heeft op de laatste twee Avengers films.

Guardians of the Galaxy 2

Wat je mist: tiener Groot. Kurt Russell als vader van Star Lord. De introductie van het personage Mantis. Het ergste wat je mist is de zeer verdrietige dood van Yondu. Oh, en in de after credits wordt vast een linkje gelegd naar Thor: Ragnarok, als Jeff Goldblum even komt kijken als The Grandmaster.

Spider-Man: Homecoming

Wat je mist: een van de leukste Spider-Man films. Maar: deze staat helemaal niet op Disney+ dus dan valt er ook weinig te kijken. Wil je meer weten over het hoe en waarom tussen Sony en Disney? Lees dat dit artikel maar eens.

Ant-Man and the Wasp

Wat je mist: een minder vervolg op Ant-Man. Je moet wel weten dat er iets bestaat als The Quantum Realm en dat Scott daar aan het einde van de film in vast zit. Eigenlijk kun je deze misschien toch maar wèl kijken als aanloopje naar Avengers: Endgame. Het zal een hoop vragen schelen.

Captain Marvel en Avengers: Endgame zijn beide nog zo nieuw, dat ze nog niet op Disney+ staan. Deze behoren zeker tot het ‘moet je echt kijken’ lijstje, maar kun je voor nu dus gewoonweg nog niet streamen.  Spider-Man: Far From Home staat net als Homecoming straks naar alle waarschijnlijkheid helemaal niet op Disney+, maar dat is afwachten.

3. Waar horen de Marvel TV-series thuis?

Op Disney+ staan ook een flink aantal Marvel series. Je kunt deze los kijken van de Marvel films, en sommigen hebben zelfs helemaal niets met de MCU te maken. Dit zijn onze kijktips wat betreft de series die nu op Disney+ staan.

Agent Carter

Deze is het leukste om te kijken nadat je Captain America: The First Avenger hebt gezien. Peggy Carter wordt in deze film geïntroduceerd. Het verhaal speelt zich af na de film, in de jaren ’40. Verder hoef je geen enkele MCU film gezien te hebben om van deze serie te kunnen genieten. Na twee seizoenen werd deze sterke serie tot grote teleurstelling van de fans, stopgezet.

Agents of S.H.I.E.L.D.

Deze is wat lastiger te plaatsen, want de eerste paar seizoenen lopen echt synchroon met de MCU films die destijds uitkwamen. Officieel is dit de beste kijkmethode voor deze serie:

 • Iron Man 3
 • Agents of Shield seizoen 1, afleveringen 1-7
 • Thor: The Dark World
 • Agents of Shield seizoen 1, afleveringen 8-16
 • Captain America: The Winter Soldier
 • Agents of Shield seizoen 1, afleveringen 17-22
 • Agents of Shield seizoen 2, afleveringen 1-19
 • Avengers: Age of Ultron
 • Agents of Shield season 2, afleveringen 20-22
 • Ant-Man (2015)
 • Agents of Shield seizoen 3 afleveringen 1-19
 • Captain America: Civil War
 • Agents of Shield seizoen 3 aflevering 20 en verder

Maar: dat is vrij omslachtig allemaal en een tv-serie wil je kunnen bingewatchen. Het is het beste om te starten met deze serie nadat je Age of Ultron hebt gezien. Je snapt daarna vanzelf wel welke afleveringen ongeveer wanneer plaatsvonden in de MCU tijdlijn.

Nog wel een tip: het eerste seizoen van deze serie (en dan vooral het eerste deel van het seizoen) is gewoonweg niet zo goed. Maar daarna wordt het echt véél beter. Even door de zure appel heenbijten dus. Komend jaar wordt op de Amerikaanse tv het allerlaatste seizoen uitgezonden. Waarschijnlijk is die ergens in 2020 ook op Disney+ te zien.

Runaways & Inhumans

Deze series hebben helemaal niets met de MCU te maken, en kun je dus kijken wanneer je wilt. Hou er rekening mee dat Inhumans al na één seizoen gecancelled werd en dus niet de beste serie ooit is. Runaways loopt wel nog steeds, maar op Disney+ staat op dit moment alleen het eerste seizoen. Het tweede seizoen wordt ongetwijfeld nog toegevoegd (seizoen 3 moet nog starten), maar ga er van uit dat dit na de gratis proefperiode is, want Disney wil natuurlijk wel wat dingen achter de hand houden om abonnees te behouden.

En The Defenders dan?

Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage, Iron Fist en The Defenders zijn allemaal Netflix series. De licentie voor die series ligt bij Netflix. Ondanks dat er geen nieuwe seizoenen bij zullen komen, zijn de series alleen daar te zien. Netflix heeft in ieder geval gezegd dat de series voorlopig nog gewoon te streamen zijn bij ze. De toekomst zal uitwijzen of er ooit nog nieuwe afleveringen of geheel nieuwe series (met een nieuwe cast?) zullen komen op Disney+. Voor nu blijft het echter hierbij, en zul je dus naar de concurrent moeten.

 

4. Marvel films op chronologische volgorde

Disney+ Marvel volgorde

Veel mensen houden deze volgorde aan met het kijken van de MCU films. Wat ons betreft is dit geen foute volgorde, en er verandert ook niet heel veel zoals je kunt zien. Máár: het is écht af te raden om Captain Marvel al zo vroeg in het rijtje te kijken als je nieuw bent in de MCU. Je mist veel inside jokes, cameo’s en kennis van bepaalde personages. Als je dit rijtje aan wilt houden, kijk Captain Marvel dan pas na Avengers: Infinity War. Kun je meteen genieten van die leuke after credits scène.

Captain America: The First Avenger (2011)
Captain Marvel (2019)
Iron Man (2008)
Iron Man 2 (2010)
The Incredible Hulk (2008)
Thor (2011)
The Avengers (2012)
Iron Man 3 (2013)
Thor: The Dark World (2013)
Captain America: The Winter Soldier (2014)
Guardians of the Galaxy (2014)
Guardians of the Galaxy Vol. 2 (2017)
Avengers: Age of Ultron (2015)
Ant-Man (2015)
Captain America: Civil War (2016)
Black Panther (2018)
Spider-Man: Homecoming (2017)
Doctor Strange (2016)
Thor: Ragnarok (2017)
Avengers: Infinity War (2018)
Ant-Man and the Wasp (2018)
Avengers: Endgame (2019)
Spider-Man: Far From Home (2019)

Dat was ‘m, onze Marvel films volgorde kijkwijzer!

We hopen dat we je een beetje wegwijs hebben kunnen maken in de MCU. We snappen dondersgoed dat het allemaal wat overweldigend is als je (vrijwel) geen enkele film hebt gezien en gewoonweg niet weet waar je moet beginnen. Deze vier hulplijnen helpen je hopelijk een beetje op weg. Boven alles geldt: zo lang je het leuk vindt, lekker blijven kijken! De MCU is niet voor iedereen weggelegd én sommige films zijn wat heftiger dan andere. Wij vinden alle 23 films van de Infinity Saga geweldig. Als je dus nog vragen hebt: je weet ons te vinden! Hou onze site in de gaten, want we willen ook een kijkwijzer maken voor de Star Wars films van Disney+.

Laat een reactie achter

Nora

Volg Nora op Twitter en Instagram: @nosinne

Ook interessant

1 Comment

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.