Dirk Gently’s Holistic Detective Agency

Soms heeft een tv-serie helemaal niet veel marketing of publiciteit nodig. Soms is mond-op-mond reclame genoeg. Op die manier ben ik ook aan Dirk Gently begonnen. Ik had er eigenlijk nog niets over gehoord of gelezen maar een collega raadde het me aan. Mischien ga jij dankzij deze review ook wel kijken. Het is te zien op Netflix dus wat houdt je tegen? Dit is niet een van die superpopulaire of megagrote series. Maar wees gewaarschuwd: Dirk Gently is een van de vreemdste series in tijden.

Titelpersonage Dirk Gently is een zogenaamde ‘holistische detective’. Dit houdt voor hem in dat alles met elkaar in verbinding staat. Dirk noemt het zelf ‘the fundamental interconnectedness of all things’ wat vrij vertaald iets betekent als ‘de fundementale interconnectiviteit van alle dingen’.  Als detective neemt hij zaken aan en in plaats van actief iets te ondernemen, wacht Dirk tot alle hints en gerelateerde situaties zijn kant op komen.

 “My intuitions are rarely wrong but also rarely completely right.”

Door zijn manier van werken komt Dirk in contact met Todd Brotzman. Todd werkt in het hotel waar een gruwelijke moord is gepleegd, op miljonair en zakenman Patrick Springs. Gek genoeg lijkt alles er op te wijzen dat de moordenaar een hamerhaai is. Ja, dat las je goed. Een hamerhaai. Dirk stalkt Todd net zolang tot die laatste zijn assistent en beste vriend wordt. Iets waar Todd eigenlijk helemaal niet op zit te wachten. Toch gaan ze samen aan de slag om de zaak te onderzoeken. De opdrachtgever van deze zaak kwam zes weken geleden al bij Dirk langs om hem aan te nemen. De opdrachtgever? Dat is Patrick Springs. Jazeker, dit is een heel rare show. Ik zei het je toch?

Samuel Barnett is Dirk Gently

Dirk Gently’s Holistic Detective Agency

Series vallen of staan met de hoofrolspeler en damn, deze hoofdrolspeler staat. Samuel Barnett was hiervoor vooral bekend van werk op het toneel en van een kleine rol in Penny Dreadful. Dikke punten voor de mensen van de casting want Barnett is een gouden vondst. Hij heeft echt de beste gezichtsuitdrukkingen en zó veel charisma. Hij IS gewoon Dirk Gently.

Maar ook de rest van de cast is geweldig. Iedereen kent natuurlijk Elijah Wood wel, bijvoorbeeld uit de Lord of the Rings trilogie. Wood speelt de cynische Todd, het personage dat nog het meest normaal is binnen deze serie. Als kijken kun je je het meest met hem identificeren want Todd vindt het ook allemaal maar vreemd.

Er is ook genoeg girlpower, in de vorm van actrices Hannah Marks, Fiona Dourif and Jade Eshete. Zij spelen respectievelijk Todd’s bijzondere zus Amanda, gestoorde huurmoordenaar Bart en beveiliger Farah. Alledrie de vrouwen zijn super om naar te kijken en ze brengen alledrie hun super unieke personages tot leven. Het is fijn om naar zulke sterke vrouwen te kunnen kijken.

Douglas Adams

Dirk Gently’s Holistic Detective Agency

 

Het is niet moeilijk te begrijpen hoe het komt dat Dirk Gently zo’n ontzettende gekke serie is. Het is gebaseerd op/geïnspireerd door de boeken van Doouglas Adams. Adams schreef ook Het Transgalactisch Liftershandboek (The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy) en het computerspel Starship Titanic. Als je een beetje bekend bent met zijn werk, weet je ongeveer wat je kunt verwachten van de holistische detective: een hoop gekkigheid.

Dirk Gently is zo’n serie die je misschien al na één aflevering aan de kant zet maar laat me je een tip geven: blijf kijken. Want Dirk heeft gelijk: everything is connected. Bovendien, je wilt jezelf niet de kans ontnemen dingen te zien als een moorddadige kitten, de Rowdy Three (die uiteraard niet uit drie maar uit vier leden bestaat), tijdreizen en de verzonnen ziekte Pararibulitis.

Natuurlijk is deze serie niet perfect. Soms is het allemaal een beetje te raar en vaag. Maar het is allemaal zo lekker gek en bovendien heeft de serie een hoof tempo. Seizoen 1 heeft maar acht afleveringen dus bingewatchen is geen enkel probleem. Wacht maar tot je klaar bent, dan ga jij ook deel uitmaken van de mond-op-mond reclame om mensen te overtuigen dit te gaan kijken.

Dirk Gently

Heerlijke vaagheid
4.4

Vaagheid

5.0/5

Cast

4.0/5

Everything is connected

5.0/5

Is het te volgen?

3.5/5

Laat een reactie achter

Nora

Volg Nora op Twitter en Instagram: @nosinne

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.