De nieuwe Tom Holland film is schijnbaar vreselijk

Nee, het gaat natuurlijk niet om Spider-man: Far From Home. Want die Marvelfilm wordt gegarandeerd een enorme hit. Iedereen kijkt daar al lang naar uit en bovendien is Tom Holland gewoon de perfecte Spidey. Nee, de film die wordt bestempeld als ‘unreleasable’ heet Chaos Walking. De film zou oorspronkelijk op 1 maart van dit jaar in premiere gaan, maar het is schijnbaar zó slecht, dat er sowieso fikse reshoots nodig zijn. Oei…

The Knife of Never Letting Go

Chaos Walking is gebaseerd op het eerste boek uit de Chaos trilogie van Patrick Ness, The Knife of Never Letting Go. In het Nederlands is het boek uitgebracht als Het mes dat niet wijkt. Als je die trilogie in het Nederlands wilt kopen, kom je al snel op tweedehands artikelen uit, want het boek is op dit moment niet in print. Wellicht dat uitgeverij Moon een herprint uitbrengt, mocht de film ooit nog in de bioscoop belanden. De Engelse boeken zijn nog wel gemakkelijk verkrijgbaar. Hoe dan ook, dit is de flaptekst van Het mes dat niet wijkt:

Todd Hewitt is de laatste jongen in Prentissdorp. Het is een uniek dorp, want er klinkt voortdurend Herrie. Alles wat leeft denkt hardop. Todd hoort de geheimen en gedachten van anderen en zij ook van hem. Je kunt niet aan de Herrie ontsnappen. Er is geen privacy en er zijn geen geheimen. Maar dan ontmoet hij een meisje van wie hij geen gedachten hoort. Wie is zij? En hoe kan het dat zij niet is gedood door de Herrie, zoals alle andere vrouwen? Prentissdorp herbergt een geheim dat zo verschrikkelijk is dat Todd noodgedwongen op de vlucht moet slaan. Maar hoe ontsnap je als iedereen je kan horen?

Klinkt interessant, toch? Dat dacht filmdistributeur Lionsgate ook, toen het de filmrechten van de trilogie kocht in 2011. Dit was de periode waarin dystopische Young Adult verfilmingen the next big thing waren. Denk aan The Hunger Games en Divergent. Daar past deze trilogie ook mooi tussen. Maar zoals dat soms gaat: er waren diverse problemen, waaronder een regisseur (Robert Zemeckis, niet de minste naam) die uiteindelijk toch geen tijd had en het project uit handen gaf.

In 2016 werd er weer een poging gedaan Chaos Walking te gaan maken, en toen werd ook bekend dat Tom Holland en Daisy Ridley (Rey uit Star Wars) de hoofdrollen zouden gaan spelen. In augustus 2017 begonnen de opnames, waarbij nog steeds rekening werd gehouden op een snelle release.

Reshoots

Nou zijn reshoots niet per definitie negatief. Veel regisseurs (van voornamelijk blockbusters, want daar ligt het geld) schieten een paar scènes opnieuw. Films worden vaak onderworpen aan testpubliek. De mening van dat testpubliek is voor de filmmakers en distributeurs erg belangrijk. Chaos Walking werd eerst getoond aan  mensen van Lionsgate en die vonden de film zoals gezegd ‘unreleasable’. Nou gaat het sowieso niet heel goed met Lionsgate (lees hier een goed artikel daarover van de Wall Street Journal) dus ze hebben een grote hit nodig. Dit werd gezegd over de eerste versie van de nieuwe Tom Holland film:

[the first cut] turned out so poorly it was deemed unreleasable by executives who watched initial cuts last year, according to current and former employees.

Het duurde best even voordat de reshoots konden plaats vinden, want Holland en Ridley hebben natuurlijk erg drukke agenda’s. Holland was bezig met Avengers: Endgame en de nieuwe Spider-Man, terwijl Ridley druk was met The Rise of Skywalker. Uiteindelijk vonden de reshoots vorige maand pas plaats. Hoe het nu verder gaat met Chaos Walking is nog onduidelijk. Er is geen officiële nieuwe releasedatum, waarschijnlijk verschijnt de film pas in de loop van 2020 in de bioscoop. Wellicht dat het de bioscopen niet eens gaat halen… Het zou best eens kunnen dat een streamingservice zoals Netflix de rechten koopt. Wij houden het nieuws in de gaten!

Laat een reactie achter

Nora

Volg Nora op Twitter en Instagram: @nosinne

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.