De Kleine Zeemeermin bestaat 30 jaar

Als we het hebben over animatiefilms, dan komt bij vrijwel iedereen meteen de naam Disney naar voren drijven. In 1937 begon Disney met het maken van animatiefilms. De allereerste film was Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen. Disney heeft in de afgelopen decennia de kindertijd van velen van ons verrijkt. Natuurlijk waren er ook een aantal flops, zoals Treasure Planet, maar over het algemeen worden Disney films nog altijd in hoog aanzien gehouden. Een van de populairste films in de Disney catalogus is De Kleine Zeemeermin. Deze film wordt dit jaar dertig jaar oud.

Het keerpunt voor Disney

In de jaren 70 en 80 zat Disney in een dieptepunt wat betreft populariteit. In 1989 kwam het keerpunt. De periode van voorspoed die volgde wordt ook wel de “Disney Renaissance” genoemd. De eerste film die dit keerpunt veroorzaakte was De Kleine Zeemeermin. De film kreeg goede kritieken en haalde maar liefst $200 miljoen binnen wereldwijd. Het budget van de film was $40 miljoen. Voor het eerst in lange tijd wist Disney weer winst te maken.

De film werd gebaseerd op het bekende verhaal van Hans Christian Andersen. De Disney versie is natuurlijk wel iets kindvriendelijker. De film gaat over een zeemeermin prinses die graag mens wil worden, nadat ze verliefd is geworden op een prins.

Eigenlijk was het het plan om De Kleine Zeemeermin in de beginjaren van Disney uit te brengen. De ontwikkeling van de film begon al snel na Sneeuwwitje, maar werd uitgesteld door verschillende omstandigheden. In 1985 pitchte Ron Clemens het idee wederom aan Disney. Het duurde nog even voordat Disney de film in productie nam, omdat Who Framed Roger Rabbit? prioriteit had. Toen De Kleine Zeemeermin eindelijk de aandacht kreeg die het verdiende, werd er ook veel geld ingestoken. Meer zelfs dan in iedere andere Disneyfilms in de jaren daarvoor. De productie liep voorspoedig.

De film kwam uit op 17 november 1989 en kreeg een re-release op 14 november 1997. De film was een succes en er kwamen jaren later sequels die meteen op video werden uitgebracht.

Live-Action

Al sinds 2016 wordt er gepraat over een Live Action versie van De Kleine Zeemeermin. Disney is al langere tijd bezig met het maken van Live Action versies van hun grootste klassiekers. Alleen dit jaar al krijgen we The Lion King, Dumbo en Aladdin. Over de Live Action versie van The Little Mermaid is echter weinig bekend. Disney heeft blijkbaar Zendaya op het oog als Ariel. Verder is al bekend dat Alan Menken, die de muziek uit de animatie maakte, en Lin-Manuel Miranda (Hamilton) gaan samenwerken voor de soundtrack. Rob Marshall (Into The Woods) zal de film regisseren. Verder gaat het gerucht dat Disney graag Lady Gaga willen casten in de rol van Ursula, maar dat is nu in ieder geval nog niet officieel.

Totdat we meer weten kun je nog blijven genieten van de animatiefilm. Disney brengt de film dit jaar opnieuw uit in 4k.

Laat een reactie achter

Ingrid

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.