De controverse rondom de nieuwe Ariel

Het zal je niet ontgaan zijn als je de afgelopen dagen op het internet hebt doorgebracht. Disney heeft een nieuwe Ariel gevonden. Nadat The Little Mermaid jarenlang in pre-productie is geweest, komt er nu dan eindelijk een film over de kleine zeemeermin. Voor veel mensen was de gekozen Ariel echter niet wat ze hadden verwacht. Halle Bailey, een actrice en tevens zangeres, is gekozen om het iconische personage tot leven te laten komen. Het probleem voor sommigen? Ze is donker. Dat kan natuurlijk niet, zeggen sommige ‘fans’. En dat terwijl het wel te verwachten was dat Disney voor diversiteit zou gaan kiezen. Dat is juist een stap vooruit, ondanks dat er een groep is die dat niet in wil zien. Hierbij een aantal redenen waarom je niet verdrietig moet zijn dat Ariel donker is.

Ja maar Ariel heeft rood haar

Jazeker, en donkere mensen kunnen ook rood haar hebben. Er bestaat zoiets als haarverf natuurlijk. Veel roodharige actrices zijn van origine helemaal niet roodharig. Kijk bijvoorbeeld naar Sophie Turner, oftewel Sansa in Game of Thrones. Van nature hartstikke blond. Dus als we een roodharige Ariel willen, dan is dat prima te regelen. Ja, haar huidskleur is anders. Maar dat hadden we wel verwacht. In eerste instantie werd de naam van Zendaya namelijk genoemd als mogelijke Ariel. Ze is het dan uiteindelijk niet geworden, maar het feit dat haar naam de ronde deed was al indicatie genoeg dat Disney zich niet vast ging houden aan het beeld dat geschetst werd in de animatie. Waarom zouden ze ook? Ariel is in principe gewoon een vis. In het originele verhaal van Hans Christian Andersen was ze zelfs groen. Er was niemand die protesteerde tegen het feit dat ze niet groen was in de animatie. Daarnaast is een van haar vrienden een krab met een Jamaicaans accent. Op zich vreemd dat ze dan zelf wit was, niet?

Ja maar als ze Mulan of Pochahontas zouden white-washen, dan zou er ook kritiek zijn.

En terecht. Het verschil tussen Ariel en de eerder genoemden is namelijk dat Ariel een fictioneel figuur is. Zeemeerminnen bestaan namelijk niet echt. Dit zal voor een aantal fans een bittere pil zijn, maar de waarheid is nu eenmaal hard. Mulan en Pochahontas hebben echt bestaan. De Chinezen waren het ook niet eens met de animatiefilm over Mulan, simpelweg omdat er zoveel fouten in zaten en de Chinese cultuur niet accuraat werd neergezet. Het zou dan inderdaad ook erg zijn als ze Scarlett Johansson zouden hebben gecast in de rol van Mulan. Een zeemeermin kan echter iedere huidskleur hebben, want het heeft geen enkel effect op het verhaal.

Ja maar mijn jeugdsentiment dan? Er zijn toch ook donkere prinsessen?

Ariel was voor veel roodharige meisjes een geschenk uit de hemel. Eindelijk was het hebben van rood haar super cool. En jazeker, we hebben prinses Tiana. Maar Tiana is geen onderdeel van de iconische eerste lichting aan prinsessen. We hebben ook Moana, maar zij is niet echt een prinses. Het is dan ook top dat kleine donkere meisjes kunnen kijken naar een iconisch personage die er uit ziet als zij. Voor alle andere kleine meisjes maakt het echt niet uit welke huidskleur Ariel heeft. Kinderen worden namelijk niet racistisch geboren. Want je kunt wel achter je keyboard kruipen en je commentaar beginnen met “Ik ben echt niet racistisch, maar…” maar als je dat moet zeggen, dan is het eigenlijk wel duidelijk.

Daarnaast ziet Halle Bailey er mooi uit en kan ze ook nog eens ontzettend mooi zingen. Dat is toch wel erg belangrijk voor Ariel. Wij staan dus zeker achter de keuze van Disney.

Wat vind jij van de casting van Ariel?

Laat een reactie achter

Ingrid

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.