Spellenspektakel 2018: een weekend vol spelplezier

Ieder jaar in november komen spellenliefhebbers naar het Beursgebouw in Eindhoven om een weekend lang gezelschapsspellen te spelen op het Spellenspektakel. Afgelopen weekend vond de 25e editie van het grootste gezelschapsspellenevenement van de Benelux plaats. Een aantal jaren heeft het evenement in het slop gezeten – een paar mislukte edities in Zwolle resulteerde in een paar jaar helemaal geen Spellenspektakel. Nu is het echter weer booming business dankzij de nieuwe organisatie: in een paar jaar tijd hebben ze het ‘SpSp’ nieuw leven in geblazen. Er komen nu zelfs meer dan 10.000 bezoekers per weekend. Wij waren natuurlijk ook van de partij bij het Spellenspektakel 2018!

Beursgebouw

Afgezien dus van een paar minder geslaagde edities in Zwolle, is het Beursgebouw in Eindhoven de thuisbasis van het Spellenspektakel. En daar ligt meteen ons enige punt van kritiek: het evenement is zó populair aan het worden dat de locatie zowat uit zijn voegen barst. Kon je een paar jaar geleden nog praktisch overal aanschuiven, nu is het echt zoeken naar een lege tafel. Aan de ene kant is dat fantastisch: als het zo goed bezocht wordt, dan zitten we de komende jaren gebakken en hoeven we niet bang te zijn dat het SpSp weer wegvalt. Het is heel fijn dat het Spellenspektakel weer helemaal terug is.

Maar aan de andere kant is een té drukke beurs ook niet leuk. Er moet wel wat bewegingsvrijheid zijn, en keuze wat je kunt spelen. Misschien is een andere indeling van de beurs haalbaar, want ik kan me heel goed voorstellen dat iedereen graag vasthoudt aan Eindhoven, en niet wil verhuizen naar een andere stad. Gelukkig kon er toch nog best veel worden gespeeld dit weekend. Het is dan ook zeker een aanrader om twee volle dagen te gaan. Dat geeft iets meer lucht en dan maakt het minder uit als het spel dat je graag wilt spelen op de ene dag steeds bezet is.

Spellenspektakel 2018: een weekend vol spelplezier

Spellenspektakel 2018: een weekend vol spelplezier

Waar we voor gingen: de spellen

Aangezien we er dus een heel weekend waren (inclusief een spellenavond in de Holiday Inn), konden we heel veel spellen uitproberen op het Spellenspektakel 2018. Hier een korte fotoimpressie van de gespeelde spellen. Of althans, een deel daarvan. Want we waren zo druk aan het spelen, dat foto’s maken er soms bij inschoot. Onder iedere titel voegen we voor het gemak de link naar Boardgamegeek toe, zodat je kunt kijken of het spel wellicht ook wat voor jou was. Wat ons betreft zijn dit in ieder geval allemaal dikke aanraders!

Rise of Tribes (Hot Games)

Dit was het eerste spel van het weekend. In het begin ging het niet zo vlot, totdat we er achter kwamen dat de meeples van verschillende kleuren wel gewoon bij elkaar op één tegel mochten staan. Oeps! Dit is een verzameling van dobbelsteen werpen, verzamelen en bouwen.

Rise of Tribes op Boardgamegeek

Spellenspektakel 2018: Rise of Tribes

Spellenspektakel 2018: Rise of Tribes

Not Alone (Stronghold Games)

Not Alone speelden we bij Roll the Dice. Bij hen staat altijd een bomvolle kast spellen die je daar op een lege tafel naar hartelust kunt spelen. Not Alone was het spannendste spel van het weekend en iedereen wilde het eigenlijk kopen, totdat we er achter kwamen dat de editie van Roll the Dice de enige versie op het hele Spellenspektakel was. Nergens meer te koop… Maar wat een gaaf spel!

Not Alone op Boardgamegeek

Spellenspektakel 2018: Not Alone

Spellenspektakel 2018: Not Alone

 

Dealmaker (Helvetiq)

Heerlijk kort, heerlijk chaotisch. We speelden maar één potje maar dat smaakte zeker naar meer. Dit is een goede korte partygame.

Dealmaker op Boardgamegeek

Spellenspektakel 2018: Dealmaker

Spellenspektakel 2018: Dealmaker

 

Kartel (Helvetiq)

Duidelijk van dezelfde makers als Dealmaker. Ook Kartel is superkort en heel makkelijk te spelen. Wel net iets minder hilarisch dan Dealmaker maar zeker een tof spelletje voor even tussendoor.

Kartel op Boardgamegeek

Spellenspektakel 2018: Kartel

 

Cacao (White Goblin Games)

Aan het einde van het weekend was Cacao uitverkocht, zo populair was het. Jammer, want zo grepen wij net mis! Het doet een beetje denken aan Carcasonne, maar het is sneller en simpeler. Prachtige artwork ook op de doos!

Cacao op Boardgamegeek

Spellenspektakel 2018: Cacao

Game of Trains (Brain Games)

Puns. Wij houden van puns. Dus de titel van dit spel sprak ons erg aan. En wat bleek: Game of Trains is een erg gaaf spel. Zo gaaf, dat we deze kochten en mee naar huis namen. Kort, makkelijk en leuk!

Game of Trains op Boardgamegeek

Spellenspektakel 2018: Game of Trains

 

Raja’s van de Ganges (999 Games)

Dit was wat ons betreft hét spel van het Spellenspektakel. Het is de perfecte mix van tactiek en geluk. Je kan elkaar in de weg zitten, maar je kunt ook je eigen plan maken. Prachtige artwork, geniaal spelsysteem. Het smaakt naar meer. Misschien eens op het lijstje zetten voor Sinterklaas of Kerst.

Raja’s of the Ganges op Boardgamegeek

Spellenspektakel 2018: Ganges 999 Games

Spellenspektakel 2018: Ganges 999 Games

 

Luxor (Hot Games)

Bij Luxor kregen we de uitleg van het weekend: van de Farao zelf. Op het eerste gezicht leek Luxor een beetje simpel maar schijn bedriegt: Luxor is een spannend en snel spel met een gaaf spelsysteem. Het gaf een Indiana Jones vibe. Ook hier weer een fijne mix tussen tactiek en geluk.

Luxor op Boardgamegeek

Spellenspektakel 2018: Luxor

Spellenspektakel 2018: Luxor

Spellenspektakel 2018: Luxor

Pioneers (Queen Games)

Ook Pioneers speelden we bij Roll the Dice: zo’n fijn systeem daar! Ik hoop dat ze volgende editie van het Spellenspektakel meer tafels ter beschikking krijgen. Pioneers begon supersnel maar naarmate het spel vorderde, werd het geheel wat stroperig. Toch een origineel en mooi spel in leuke setting!

Pioneers op Boardgamegeek

Spellenspektakel 2018: Pioneers

Spellenspektakel 2018: Pioneers

Spellenspektakel 2019

De data voor het volgende Spellenspektakel zijn al weer vastgelegd: 9 en 10 november 2019. Die staat alvast genoteerd in onze agenda! Hopelijk heeft de Holiday Inn dan weer een mooie aanbieding inclusief spellenavond. Laten we hopen dat het minstens net zo goed bezocht wordt als dit jaar, maar met een iets fijnere opstelling én meer speeltafels! Ik weet nog dat er in de hoogtijdagen zelfs een grote tent-achtige constructie buiten was opgesteld voor toernooien, wellicht kan dat weer in ere worden hersteld voor wat extra ruimte. Was jij op het Spellenspektakel dit weekend? Laat in de comments weten welk spel jouw favoriet was!

Laat een reactie achter

Nora

Volg Nora op Twitter en Instagram: @nosinne

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.