Grisha take-over dag 2: Grisha-achtige boeken

Supertof! Uitgeverij Blossom Books houdt deze week een ‘Grisha take-over’, waarbij de hele week hun Instagram en YouTube in het teken staan van de Grishaverse. Ook hebben ze challenges bedacht voor bloggers/vloggers, om zo een hele week mee te doen aan deze Grisha week. Op de site van Blossom Books kun je meer informatie vinden over deze take-over. Gisteren deden we mee met de Grisha Scavenger Hunt. Voor dag 2 staat op de agenda: Als je dit leuk vindt, vind je de Grisha ook! Noem boeken wiens fans de Grisha ook leuk zullen vinden. Daar gaan we! Ik heb gekozen voor een top 5 Grisha-achtige boeken voor deze opdracht.

De kleuren van magie trilogie – V.E. Schwab

Aantal boeken: Drie. Deel 1 is al uit in vertaling, deel 2 verschijnt in augustus en deel 3 in januari 2020
Flaptekst: De meeste mensen kennen maar één Londen. Wat bijna niemand weet, is dat er vier verschillende Londens zijn. Grijs Londen: vies, saai en zonder magie. Rood Londen, waar magie wordt vereerd en de Maresh-dynastie heerst over een welvarend rijk. Wit Londen, waar men vecht om controle over de magie. En ooit was er Zwart Londen – maar daar heeft niemand het meer over.

Kell is een zeldzame magiër die tussen de verschillende versies van Londen kan reizen. Als hij in Grijs Londen zakkenroller Lila ontmoet, is dat het begin van een avontuur dat ze naar alle uithoeken van de stad brengt. Maar gevaarlijke magie ligt op de loer en het verraad achtervolgt hen. Om alle werelden te kunnen redden moeten Kell en Lila in de eerste plaats in leven zien te blijven, en dat blijkt lastiger dan gedacht.

Waarom je dit als Grisha-fan leuk vindt: een bekende en toch onbekende wereld, bijzondere hoofdpersonages met magische krachten, obscure objecten die een belangrijke rol spelen, een sterk vrouwelijk personage en sowieso superfijne personages. Let wel: dit is géén Young Adult, ook al wordt dat soms wel zo beschreven.

Everless – Sara Holland

Aantal boeken: Twee
Flaptekst: Tijd is geld. Zeker in Sempera, waar tijd in je bloed zit en omgezet kan worden naar munten. Hoe rijker je bent, hoe langer je leeft…
De familie Gerling is rijk: ze hebben tijd in overvloed door de hoge belastingen die ze eisen van de arme bevolking. En niemand haat hen meer dan Jules Ember. Toen ze klein was, woonde ze met haar vader op Everless, het landgoed van de Gerlings, maar een noodlottig ongeluk dwong hen midden in de nacht te vluchten. Als Jules erachter komt dat haar vader bijna door zijn tijd heen is, weet ze echter dat er maar een ding op zit: terugkeren naar Everless om daar wat bij te verdienen.
Teruggaan naar Everless brengt meer gevaar – en verleiding – met zich mee dan Jules zich ooit had kunnen voorstellen. Al gauw komt ze steeds dichter bij een bizar, eeuwenoud geheim over het landgoed en zichzelf.

Waarom je dit als Grisha-fan leuk vindt: intriges aan het hof, originele worldbuilding, plottwists en magie. Deze duologie, ook uitgegeven door Blossom Books, is een fijne afleiding als je door alle Grisha boeken heen bent.

The Bone Season – Samantha Shannon

Aantal boeken: Zeven, waarvan er nu drie verschenen zijn. Shannon schrijft nu aan deel vier. De eerste twee boeken zijn ook vertaald.
Flaptekst: Het is het jaar 2056. Scion, dan de touwtjes in handen, beschouwt helderziendheid als een plaag en wil alle zieners uitroeien. De negentienjarige Paige Mahoney werkt in de Londense onderwereld, in de wijk Seven Dials, voor een mime-lord genaamd Jaxon Hall, een criminele helderziende. Paige is een droomdoler, een helderziende die anderen via droombeelden kan voelen. In het Scion van 2056 pleegt ze alleen door te ademen al hoogverraad. Het regent op de dag die haar leven zal veranderen. Ze wordt aangevallen, gekidnapt en getransporteerd naar Oxford, de stad die al tweehonderd jaar gezocht wordt. Daar ontmoet ze Warden, een Refaïet met een donkere huid en grote gele ogen. Hij is het mooiste en meest beangstigende wat ze ooit heeft gezien – en hij zal haar uiteindelijk beschermen.

Waarom je dit als Grisha-fan leuk vindt: dit zijn boeken van epische proportie. Mystieke wezens met magische krachten, wederom een erg krachtige vrouwelijke hoofdpersoon en gave worldbuilding. Het is jammer dat deze serie nog niet af is, en nog niet helemaal vertaald.

Ster – Neil Gaiman

Aantal boeken: Eén. Dit boek is bovendien verfilmd, met als titel Stardust, wat ook de Engelse titel van het boek is.
Flaptekst: In de vredige velden van het oude Engeland ligt al zeshonderd jaar een dorpje op een grote granieten rots. Vlak erbij staat de hoge stenen muur waarnaar het vernoemd is. In Wall verliest de jonge Tristran Thorn zijn hart aan de beeldschone Victoria Forester.
En hier, op een tintelende oktoberavond, doet Tristran zijn geliefde een belofte – een onstuimig gebaar dat hem door de enige poort in de muur zal voeren, over de weide, het bos in… naar het wonderbaarlijkste avontuur van zijn leven!

Waarom je dit als Grisha-fan leuk vindt: als grote Gaiman-fan mocht hij niet ontbreken in dit rijtje, en een standalone is ook wel even fijn als afwisseling. Dit is een modern sprookje vol magie, heksen, royalty, bijzondere wezens en een perfecte setting. Lees dit!

Noorderlicht trilogie – Philip Pullman

Aantal boeken: Drie, en er is ook een prequel.
Flaptekst: In Het noorderlicht ontmoeten we Lyra. Ze is opgegroeid zonder haar ware identiteit te kennen en leeft in een wereld die op die van ons lijkt, maar er zijn huiveringwekkende verschillen. Zo raakt ze betrokken bij de ontvoering van kinderen die worden gebruikt voor experimenten in de poolstreek. Achtervolgd, verraden en meer dan eens aan zichzelf overgeleverd, leert Lyra hoe ze met het gouden kompas om moet gaan. Alleen met behulp van dit mysterieuze instrument kan ze de waarheid achterhalen.

Waarom je dit als Grisha-fan leuk vindt: er wordt niet genoeg geschreven over hoe goed deze trilogie is. Misschien komt dat omdat hij uitkwam voordat de YA hype begon. Maar serieus, lees deze drie boeken want je zult versteld staan.

Op naar dag drie

Dat was het voor nu! Tot morgen, als de opdracht voor dag drie gedaan mag worden.

Laat een reactie achter

Nora

Volg Nora op Twitter en Instagram: @nosinne

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.